Belföld

Postabank-ügy: Veres vizsgálatot kezdeményezett

Veres János további vizsgálatot tart szükségesnek a Postabank konszolidációjával kapcsolatos ügyben. Ezt a pénzügyminiszter Nyíregyházán jelentette be. A Fidesz szerint elterelő hadműveletről van szó.

“Kezdeményeztem az illetékeseknél, hogy vizsgálják meg a pénzintézet konszolidációjával kapcsolatos kormányzati ellenőrzési hivatali (KEHI) jelentés titkosításának körülményeit” – mondta a pénzügyi tárca vezetője.

Hozzátette: a Postabank konszolidációjára közpénzt, 152 milliárd adóforintot fordított annak idején az Orbán-kormány, így a nyilvánosságnak joga van megismernie a történteket. Veres János közölte, hogy a Pénzügyminisztériumban már lezárult egy, az üggyel kapcsolatban elrendelt vizsgálat.

Elmondta: megállapították, hogy a minisztériumban annak idején Varga Mihály, a tárca akkori vezetője és kabinetfőnöke voltak azok, akik véleményezték a Postabank konszolidációjával kapcsolatos KEHI-jelentés tervezetét, amely titkosított minősítéssel érkezett.

A szakmai véleményezés után a kabinetfőnök küldte vissza a KEHI-hez a dokumentumot, így az iratból példány nincs a minisztériumban – emelte ki Veres János.

A miniszter kifejtette: a stop. hu internetes oldalon megjelent anyag kapcsán szükségesnek tartja, hogy az arra illetékesek megvizsgálják, valóban igaz-e, hogy “Fideszhez köthető vállalkozások jelentős értékkülönbözettel vásároltak meg követeléseket”. Fontosnak tartotta hangsúlyozni: nem tudni, igaz-e az internetes portál állítása, hogy a költségvetésnek 30 milliárd forint kára keletkezett a Postabank konszolidációjából, ezért szükséges a további tisztázó vizsgálat.

Fidesz: elterelő hadművelet

A Postabank konszolidációjának vizsgálatával az MSZP a Nomentana-ügyről kívánja elterelni a figyelmet – közölte Répássy Róbert fideszes képviselő pénteken az MTI-vel.

“Az MSZP a Gyurcsány-féle fantomcég-ügy kirobbanása miatt, három esztendő után újra megpróbálja fölmelegíteni a Postabank konszolidációról készült állítólagos KEHI-jelentés ügyét. A szocialistáknak nincs más céljuk, mint elterelni a figyelmet a miniszterelnökhöz köthető fantomcég-botrányról” – áll a fideszes politikusnak a távirati irodához eljuttatott közleményében.

Répássy Róbert közleménye szerint “rendkívül kellemetlenül érinti az MSZP-t” Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egykori cégének ügye, mivel néhány nappal miniszterelnök-jelölt állításuk előtt rendeltek el nyomozást a cég ügyében közokirat-hamisítás gyanúja miatt.

A politikus közleményében leszögezi: 2003-ban Keller László volt közpénzügyi államtitkár “az állítólagos KEHI-jelentés alapján” már tett büntető feljelentést, a rendőrség pedig nyomozást indított, amelyet 2005-ben bűncselekmény hiányában megszüntetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik