Belföld

Megkapják az egyházak az elmaradt támogatásokat

Finanszírozási, intézmény-fenntartási kérdésekről tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyházi vezetőkkel a Parlamentben, ahol megállapodás született az összesen egymilliárd forint összegű kiegészítő normatíva kifizetéséről.

A tanácskozás konkrét megállapodással zárult: egy héten belül megtörténik az elmaradt, összesen egymilliárd forint összegű kiegészítő normatíva kifizetése az egyházaknak – közölte Gulyás Kálmán, a kulturális tárca egyházi kapcsolatokét felelős címzetes államtitkára. „A költségvetést közben a parlament elfogadta, tehát egy kicsit más helyzetben került sor a megbeszélésre” – mutatott rá Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, aki szerint elhangzottak ugyanakkor olyan megállapítások, amelyek reményt adnak, hogy bizonyos pontokon kézzelfogható előrehaladás történik.


Tájékoztatása szerint szó volt arról, hogy a kistérségi társulásokon keresztül kapott támogatásokhoz az önkormányzatiak mellett hozzájuthatnak-e az egyházi fenntartású intézmények is. Felvetődött továbbá az egyházi oktatási intézményekben dolgozók közalkalmazotti szintű bérezésének kérdése is.


Bölcskei Gusztáv református püspök azt mondta: a szociális törvény kapcsán a kormányzati oldal elismerte, hogy a jelenlegi kiegészítő normatíva alacsony, ezt azonban az elfogadott költségvetés miatt legfeljebb visszamenőlegesen lehetne módosítani. D. Szebik Imre evangélikus elnök-püspök közölte: jelezték, hogy fontosnak tartják az egyeztető tárgyalások folyamatosságát, amely eddig „akadozott”.


Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke közölte, hogy a találkozón az országgyűlési választásról nem esett szó. Hozzátette ugyanakkor, hogy az oktatási államtitkár, Arató Gergely részéről elhangzott az az „igény”, hogy az egyházi oktatási intézmények ne legyenek terepei a választási kampánynak.

A találkozót az egyházak kezdeményezték még tavaly decemberben, az ez évi költségvetésről szóló törvény parlamenti elfogadása előtt. A pénteki megbeszélésen jelen volt Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök, D. Szebik Imre evangélikus elnök-püspök, Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, valamint több szaktárca képviselője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik