Belföld

2006 – a rózsák és a nők éve a II. kerületben

Horváth Csaba, a II. kerület polgármestere a mai napon bejelentette, hogy a 2006-os év
A rózsák és a nők éve lesz a II. kerületben

A kezdeményezés célja, hogy a többnyire csak Rózsadombként emlegetett budai kerületben, Gül Baba legendájának szellemében, megteremtsék a rózsakultuszt azok örömére, akik virágosabb, szebb környezetre vágynak. A virágok a népköltészetben és az egyetemes művészetben ősidők óta a nőiesség és mindazon a szépség szimbólumai, amelyek a női nemre jellemzőek.
A rózsák és a nők éve, a természet körforgásához igazodó, egész éves programsorozatában ezért kapcsolódik össze a virág és a nő, aki természetéből fakadóan hordozza és megteremti maga körül a szépséget, csakúgy, mint egy szál rózsa. Nem véletlen tehát, hogy a virágzó rózsakertek létrehozását, a nőket kiemelten érintő és érdeklő program megvalósítását határozta el a kerület. A másik fontos összefüggés, hogy a nők a helyi társadalomban éppen olyan szerepet töltenek be, mint a családban, azaz képesek megszépíteni, otthonossá, kellemessé varázsolni szűkebb és tágabb környezetüket.


A virágnevek a legszebb és legtalálóbb metaforák mindazon tulajdonságok kifejezésére, amelyek a női nemet jellemzik. A II. kerületben elindított A rózsák és a nők éve eseménysorozat célja, hogy a szépség fogalomköréből kiindulva olyan célokat találjon, amelyek összekötik az embereket, örömet okoznak nekik, kortól, nemtől, társadalmi és politikai hovatartozástól függetlenül.

„A virágültetés, akárcsak a faültetés, mindig a jövőbe vetett hitről tanúskodik, csakúgy, mint az anyaság, s az ezzel járó szeretet, gondoskodás. Ezért is fontos, hogy figyelmet fordítsunk a nők társadalmi helyzetének jobb, mélyebb megismerésére és megértésére, és segítsük őket álmaik valóra váltásában. S hogy mik az álmaik? Azt ők maguk mondják majd el, s ha ebben támaszra, együttgondolkodásra van szükségük, akkor számíthatnak ránk.”- mondta Horváth Csaba polgármester.

Budapest egyik legnagyobb kerületének neve hallatán sokaknak a főváros egyik ékköve, a Rózsadomb jut először eszébe. Természetesen szerepet játszik ebben a II. kerületben található Gül Baba türbe, s a rózsakertész dervis hozzá kapcsolódó legendája. A Rózsák és a nők éve program keretében 14 rózsakertet, ill. „rózsaszigetet” szeretnének kialakítani, hogy még szebbé, otthonosabbá és jellegzetesebbé varázsolják Budapest egyik legszebb kerületét. A hagyományos Föld napi program keretében az idén a kerület virágosításáé lesz a főszerep, amely a II. kerületi otthonok „előkertjére”, az utcára is kiterjed. Hagyományteremtés a céljával rendezik meg az idén első alkalommal a II. Kerületi Rózsabált, amelynek bevételéből rózsatöveket vásárol a kerület. De szeretnének díjakat is alapítani, amelyekkel a nők tehetségét, helytállását és sikereit ismerik majd el.

Az első a rózsabálhoz kötődik, ahol a legszebb hölgy kapja azt a rózsát, amelynek a világhírű rózsanemesítő, Márk Gergely a Rózsadomb Szépe nevet adta. Különleges programnak ígérkezik a júniusi rózsakiállítás vagy a következő évre tervezett Rózsanemesítők Nemzetközi Konferenciája is.

„Nem kisebb jelentőségű cél, hogy ezúttal mi tegyük otthonosabbá, szebbé a nők életét, és nem csak a rózsákkal, hanem azzal, hogy támogatjuk őket a mindennapi életükben jelentkező problémák megoldásában, ill. a boldogságuk, boldogulásuk útjában álló kisebb-nagyobb akadályok leküzdésében. De az is lehet, hogy egy kicsivel több odafigyelés, biztatás, megértés is elegendő. Mint amikor anyánk, nagyanyánk, vagy hitvesünk gondol ránk, törődik velünk, s ha ebből a szeretetből mi is adni tudunk másoknak, akkor mindannyiunk élete szebb lesz.” – mondta Horváth Csaba.

A II. kerület ezért a 2006-os év egészére kiterjedő színes programsorozattal kívánja a nőket ünnepelni, amelyet a rózsakultusz felélesztése koronáz meg. Természetesen az eddigi gyakorlatnak megfelelően ismét kiemelten fontos szempont, hogy az egyes rendezvények a kerület polgárainak hozzájárulásával és együttműködésével valósuljanak meg, ezért A rózsák és a nők éve program sikeres megvalósítása érdekében Horváth Csaba polgármester egy programegyeztető testület, stílszerűen „Rózsa Fórum” felállítását kezdeményezte.

Szeretettel várjuk minden olyan második kerületi hölgy jelentkezését, aki javaslataival, ötleteivel és aktív részvételével hozzájárulna a célok megvalósításához, hiszen nagyon fontos, hogy programsorozatunk a nőkért, velük együttműködésben valósuljon meg. Őszintén hiszem, hogy együtt még többet tehetünk a kerületért, és a siker mindannyiunk sikere lesz.” – mondta Horváth Csaba polgármester, a program elindítója.

A rózsák és a nők éve program aktualitásai figyelemmel kísérhetők a II. kerületi önkormányzat honlapján, illetve a tájékoztatás kérhető a Polgármesteri Kabinet munkatársainál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik