Belföld

MDF: ellentmondó intézkedések az egészségügyben

Ellentmondó intézkedések sorozata jellemzi az egészségügyet, ami a rendszer alapproblémája - mondta Puszta Erzsébet, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) szakpolitikusa.

A Választás 2006: Versengő pártok – Egészségügyi programok című konferencián Pusztai elmondta: az ellentmondó intézkedések miatt az intézmények nehezen tudnak alkalmazkodni a szabályváltozásokhoz, hiszen előfordul, hogy egy rendelet csak egy-két hónapig érvényes. Véleménye szerint évek óta az igazi jövőkép felvázolása helyett hitviták vannak az egészségügyben, amikkel nem lehet igazi eredményt elérni.

A mostani egészségügyi rendszer megmerevedett, hiszen addig nem lehet több pénzt beletenni, míg át nem alakul. De önmagától egy rendszer képtelen átalakulni, mert nincs hozzá többletforrás, nincs rendes. A járulékokról szólva elmondta: kevés a befizetett járulék és annak felhasználásával is gondok vannak. Pusztai Erzsébet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nincs és nem lesz az egészségügyi rendszernek többlettámogatása, még akkor sem, ha új munkahelyek jönnek létre.

Véleménye szerint a jövőben úgy kell nézni az egészségügyre, hogy jó fejlesztéssel gazdasági hasznot hozhat az országnak. Fejleszteni kell az ellátást, és meg kell oldani a határon túli magyarok itteni egészségügyi ellátását is. A kötelező egészségbiztosítást meg kellene őrizni, de más szisztéma szerint, amelyben a szolgáltatók versenyeznek, függetlenül attól, hogy állami, önkormányzati, vagy magántulajdonban vannak – tette hozzá.

„Nem az a kérdés, hogy állami vagy magán (szolgáltató), hanem hogy melyiktől mit várok” – mondta. El kellene gondolkodni azon is, hogy a paraszolvencia helyett milyen kiegészítő biztosításból lehetne fedezni a „kivételezett” ellátást és szolgáltatást. Pusztai Erzsébet szerint azért nem újul meg a rendszer, mert a nehéz kérdésekről nem beszélnek a szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik