Belföld

Traktoros tüntetések után agrárbéke

Az elmúlt két év gazdademonstrációktól hangos farsangjai után a tavalyi erőltetett ütemű kifizetések meghozták az agrárbékét. Hamarosan kezdődnek azonban a törlesztések.

Olyan volt a szőlő-szaporítóanyag termesztők csendes év eleji, Parlament előtti tüntetése – a tavalyi, azelőtti több tízezres februári agrárdemonstrációk után -, mint a veszélyes betegségek elleni megismételt, „emlékeztető oltás”. A harcos gazdaszervezetek tagjai ugyanis most nem látják az okát, hogy traktorostul a fővárosba zötyögjenek. „Én biztos nem fogok demonstrálni” – állítja legalábbis Sákán Antal, a 180 kocás kalocsai gazda, az elmúlt két év agrártüntetéseinek szürke eminenciása. Úgy véli, a küzdelem Gráf József kinevezésével elnyerte a gyümölcsét. „Elégedett vagyok vele, sok mindent tett a gazdák, az ágazat érdekében” – mondja Sákán, aki szerint az elmúlt 15 évben először ült szakember a miniszteri székbe.

Maga Gráf József miniszter az óév-értékelő – és a 2006-os támogatásokat bemutató – országjáró előadássorozatán leplezetlen büszkeséggel számolt be a tárca eredményeiről, arról, hogy sikerült felgyorsítani a támogatás-kifizetéseket. Karácsony és újév között 335 milliárd forintot utaltak ki a gazdáknak. Először nálunk kezdték el kifizetni az EU-támogatásokon túli nemzeti kiegészítést is. Tavaly rekordközeli, 16 millió tonna gabona termett itthon, de nem csak az intervencióra felajánlott búzát tudta a tárca átvenni, hanem a kukoricát is, miután összesen 1,5 millió tonna befogadására alkalmas új raktárt adtak át, és további 0,6 millió tonnás kapacitás épül.

Olyan jól áll a tárca az agrártámogatások kifizetésével, hogy a minap egy rádiós vitában Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke is elismerte: nincs feszültség. Azt tudta csupán felhánytorgatni, hogy több ezer vitás helyzetű ügyfél még mindig nem kapta meg a pénzét, de erről nincs nyilvános lista, így nem tud az érdekképviselet segíteni. Eligazodni is nehéz a támogatások erdejében, hiszen 62 jogcímen pályázható pénz. Gráf viszont a gödöllői agrárfórumon azt jelentette be, hogy a több mint 200 ezer regisztrált gazda közül februárra remélhetőleg 250 alá tudják csökkenteni a viták miatt ki nem fizetett támogatási ügyek számát.

„A vártnál jobb évet zárt tavaly az agrárium” – ismeri el Raskó György, volt földművelésügyi államtitkár, jelenleg agrár-nagyvállalkozó. A gazdák széles tömegeihez tényleg eljutottak a területalapú támogatások, sőt már érkezik a nemzeti kiegészítés is. Csak éppen a mintegy ezer nagygazdaság nem jutott hozzá a támogatásokhoz, állítólag a kifizető-ügynökségnél előállt szoftverhiba miatt. Ezek a társaságok azonban nem szoktak demonstrálni. Bár a kifizetések felgyorsításában Raskó szerint is vitathatatlan a 2005 nyara óta a tárca élén álló miniszter szerepe, ám a tavalyi sikerek és a jelenlegi agrárcsend nem csak az ő érdeme. Jókor volt jó helyen, hiszen amikor beült a bársonyszékbe, addigra már lassan bejáródott a rendszer. A természet, az égiek is kegyesek voltak, szép termés lett.

Kampányelemként sem utolsó, hogy az idei kilátások is reményt keltőek. Az agrárgazdaság támogatására – 60 százalékban EU, 40 százalékban magyar költségvetési forrásból – például a tavalyinál egynegyedével több, 400,3 milliárd forint jut. Ez minden idők legnagyobb összege – több mint amennyiről annak idején Torgyán József agrárminiszterként álmodott.

Kétségtelen, hogy az agrárium helyzete Orbán Viktor évértékelő beszédében sem kapott kiemelt hangsúlyt. A múltra mindössze ennyi bírálat korlátozódott: „Sehol Nyugat-Európában nem fordulhat elő, hogy egy ország a saját gazdáival szemben folytasson mezőgazdasági politikát.” A jövőre pedig az az ígéret szólt, hogy a Fidesz választási győzelme esetén „hosszú idő után először a gazdatársadalom képviselőjét kell a mezőgazdasági tárca élére állítani”. 

Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (Mosz) főtitkára azonban átmenetinek tartja az idei agrárcsendet, amelyet különben annak tulajdonít, hogy a 2004. és a 2005. évi támogatásokat gyakorlatilag egy év alatt, áprilisban és decemberben fizették ki. Prognosztizálható egy súlyos piaci sokk is, amelyet a magyarnál sokkal olcsóbb, új román és bolgár áru megjelenése okoz majd e két ország EU-taggá válásával. Méretes feladatok várnak tehát a választások után hivatalba lépő agrárminiszterre.


(További részleteket a Figyelő legfrissebb számában olvashat.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik