Belföld

Fodor: még ebben a ciklusban elfogadható az ügynöktörvény

Az SZDSZ zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújt be jövő héten az állambiztonsági levéltárakról szóló úgynevezett ügynöktörvényhez, hogy azt még ebben a kormányzati ciklusban elfogadhassa az Országgyűlés - közölte Fodor Gábor ügyvivő sajtótájékoztatón vasárnap.

A szabad demokraták azt javasolják, hogy az átvilágítási törvény közszereplőkre vonatkozó felsorolását emeljék át a levéltári törvénybe, s így definiálják pontosan a közszereplő fogalmát. Mint mondta, az Alkotmánybíróság ügynöktörvénnyel szemben megfogalmazott kifogásait figyelembe vették a módosítás kidolgozásakor.

Kifejtette, hogy a javaslat szerint az átvilágítási törvény közszereplőkre vonatkozó felsorolását emelnék át a levéltári törvénybe, kibővítve az egyházi személyekkel, ezzel definiálnák pontosan a közszereplő fogalmát. Emellett tágítanák a levéltár számára átadandó iratok körét. Fodor Gábor szerint a javaslat lényeges eleme, hogy történészekből álló bizottság őrködjön azon, hogy csak nagyon indokolt esetben tarthassanak vissza a nemzetbiztonsági szervek bizonyos iratokat. A liberális politikus véleménye szerint mindezzel elérhető, hogy ne „ad hoc” jelleggel jelenjenek meg azok nevei, akik együttműködtek az állambiztonsági szervekkel.

„Ezen át kell esnie a magyar társadalomnak, ezeken keresztül kell menni, bármennyire fájdalmas, bármennyire nehéz, bármennyire komplikált is, ez a nemzet önismeretnek szerves része, ha ezt nem tesszük meg, nem ismerjük önmagunkat, és nem is lehetünk tisztában sem a jelenünk hibáival, sem a jelenünk erényeivel” – hangsúlyozta Fodor Gábor.

A szabad demokrata politikus szerint az eddigi törvényi szabályozás két szempontból vallott kudarcot: egyrészt az iratok mintegy 25 százaléka a nemzetbiztonsági szerveknél van, másfelől pedig a bírósági eljárások nagyon elhúzódnak, mivel a közszereplő ügynökök azonosítása nehézkesen működik. A javaslat ezeket küszöbölné ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik