Belföld

Marad a jelenlegi titoktörvény

A házbizottság délelőtti döntése értelmében ebben a kormányzati ciklusban már nem tárgyalja a parlament a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslatot.

Az eddigi, rossz szabályozás marad továbbra is érvényben – közölte Pető Iván szabad demokrata ügyvivő sajtótájékoztatón, csütörtökön. Hangsúlyozta, hogy eszerint civilek, így újságírók ellen továbbra is eljárást lehet folytatni akkor is, ha az a meggyőződésük, hogy a közérdek indokolja az információ nyilvánosságra hozatalát, de abban az esetben is, ha nem tudják, hogy titkokat hoznak nyilvánosságra.

„Az SZDSZ sajnálja a kialakult helyzetet; Magyarország a jogállamiságnak, a nyilvánosság és a sajtószabadság szempontjainak ebben a tekintetben nem tud továbbra sem megfelelni” – mondta. Hozzátette: az előző rendszerből örökölt 1951-es törvény azonnali módosítására volna szükség, hiszen ennek alapján jelenleg két per is zajlik újságírók ellen, aminek komoly megfélemlítő hatása van.

Gulyás József ügyvivő felidézte: a titokvédelmi törvényjavaslat általános vitáját még decemberben lefolytatta a parlament, és az indítvány elfogadását az SZDSZ csak módosításokkal tudta volna támogatni.

Koalíciós tárgyalások eredményeként a szocialistákkal közösen egy hete nyújtották be módosító javaslatukat, miszerint a civilek csak a legszigorúbb minősítésű adat nyilvánosságra hozatala esetén büntethetők, egyébként pedig nem.

Mint mondta, Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese ugyanakkor önálló módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely csak annyival enyhébb a jelenlegi szabályozásnál, hogy gondatlanság esetén nem büntetné a civileket, viszont ennek megítélését bíróságra bízná. Ez a javaslat az SZDSZ számára elfogadhatatlan – hangoztatta, hozzátéve, hogy a liberálisok továbbra is fenntartják álláspontjukat, így a kérdésben nincs koalíciós egyetértés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik