Belföld

Szili visszautasítja a román vádakat

Szili Katalin kedden visszautasította az ellenzéki román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének nyilatkozatát, miszerint hétvégi marosvásárhelyi látogatása során "nyomást gyakorolt" volna Romániára a kisebbségi törvény kapcsán.

Mint az Országgyűlés sajtószolgálata útján az MTI-hez eljuttatott közleményében a házelnök fogalmazott, meglepetéssel értesült Mircea Geoana PSD elnök – hétvégi erdélyi látogatása kapcsán tett – nyilatkozatáról. Megítélése szerint az abban foglaltak félretájékoztatáson alapulnak, tartalmát ezzel együtt visszautasítja.

Mircea Geoana hétfői sepsiszentgyörgyi sajtóértékezletén arról beszélt, hogy Szili Katalin nyomást gyakorolt Romániára, amikor erdélyi látogatásán a kisebbségi törvény romániai elfogadását szorgalmazta. A román politikus, aki 2004 végéig külügyminiszter volt, felháborodásának adott hangot emiatt, és kifejtette: eljött a pillanat, hogy Románia kilépjen végre abból a kisebbrendű partneri szerepkörből, amely a Magyarországhoz fűződő viszonyban jutott neki.

Az Országgyűlés sajtószolgálata ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a házelnöknek – kiváltképp a Magyar Kultúra Napján – a kulturális autonómiára irányuló törekvéseket nemcsak joga, de kötelessége üdvözölni és támogatni.

Szili Katalin szerint “sajnálatos, hogy az EU-csatlakozás előtt álló Romániában a volt külügyminiszter alkotmányellenesnek tartja a kulturális autonómia felvetésének, törvényi rendezésének kérdését. Ez az alapállás megnehezíti az érdemi viták konstruktív megoldását” – áll a közleményben.

A kommüniké emlékeztet arra: Szili Katalin a román kisebbségi törvénytervezet kapcsán minden alkalommal hangsúlyozta, hogy ennek elfogadása alapvetően Románia belügye. A házelnök ugyanakkor azt is kiemelte: a két szomszédos ország kapcsolatában fontos szerepet játszanak a kisebbségek, és utalt arra is, hogy Magyarország az EU gyakorlatában létező autonómiamegoldásokat támogatja, de figyelembe veszi a romániai magyarság igényeit.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke felelőtlennek és éretlennek minősítette a szociáldemokrata pártvezető magatartását. “Hirtelen beleköt az RMDSZ-be, beleköt a székelyföldi magyarságba, beleköt Magyarországba is, figyelmeztetve e szomszédos országot, ne szóljon bele abba, hogy mi történik az erdélyi magyarsággal. Ez engem olyan régi eszmékre emlékeztet, amelyekről azt hittem, hogy legalább ez a fiatal generáció már elfelejtette őket” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik