Belföld

Vadászpilóta-képzés: szerződés van, jelentkező nincs

Nehezen tudja feltölteni az előző kormányzati ciklusban kötött kanadai pilótaképzésről szóló szerződésben szereplő létszámkeretet a magyar légierő, ezért az ügyben tavaly vizsgálat is indult – közölte a honvédelmi miniszter az MTI-vel pénteken.

Juhász Ferenc elmondta: a vizsgálat során kiderült, hogy az előző kormányzati ciklus végén, 2002. március 25-én olyan keretszámra szerződött a magyar és a kanadai hadsereg, amely négyezrednyi vadászpilóta képzéséhez lenne elegendő, pedig már akkor lehetett tudni, hogy csak 14 vadászrepülőgépet vásárol majd Magyarország. Az évente 2-2,5 milliárd forintba kerülő képzés 17 évre szól, és minden esztendőben 8 pilóta kiképzését teszi lehetővé, azonban módosítási lehetőség nem szerepel benne.

A miniszter hozzátette, hogy ez összességében olcsóbb, mintha saját erőforrásból kellene megoldaniuk a pilóták képzését, azonban a probléma az, hogy nehezen tudják feltölteni ezt a létszámot. Ezért indítottak tavaly pilótatoborzást is, de a betöltésnek komoly feltételei vannak, a képzés pedig hosszú.

A miniszter elmondta: az lehet az egyik megoldás, ha kezdeményezik, hogy a vadászrepülőgép-pilóták képzése mellett helikopterpilóta-oktatásra is küldhessenek hallgatókat, illetve az is felmerült, hogy más országoknak továbbértékesíthetnék a létszámkeretet. Ezzel kapcsolatban már most tárgyalásokat kezdeményeztek.

Juhász Ferenc tájékoztatása szerint kilátásba helyezte a személyi felelősség megállapításának kérdését is, azonban ha megoldást találnak a problémára, akkor erre nem lesz szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik