Belföld

Három nap alatt nyílik ki a Sió-zsilip

A Sió-csatorna zsilipjét a tervek szerint hétfőn nyitják ki teljesen, szeptember óta már a Velencei-tó vízmennyiségének háromszorosát engedték le a Balatonból – közölte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Jelenleg másodpercenként 35 köbméternyi víz folyik le a csatornán, a zsilipkapuk teljes megnyitása után ez a mennyiség másodpercenként 55 köbméter lesz. Ez naponta legalább négymillió köbméter víz leeresztését jelenti, és szeptember óta már három Velencei-tónak megfelelő vízmennyiséget engedtek le a Balatonból – mondta Persányi Miklós. A zsilip teljes kinyitását a pénteki balatonfenyvesi szemle után rendelte el a miniszter, ám ezt csak fokozatosan lehet megoldani, így a zsilipkapuk hétfőre tárulnak majd ki teljesen.

A vízeresztés mellett ugyanakkor másodpercenként 15 köbméternyi víz érkezik a tóba a Zalán keresztül, ami a teljes befolyások felét jelenti. Persányi elmondta: a tó vízszintje jelenleg 113 centiméter, amit a jég beállása előtt 5-8 centiméterrel szeretnének levinni. A zsilip a jég beálltáig lesz nyitva, és szivattyúk telepítését rendelte el a Sió-csatorna mellé, hogy a vízszivárgást és a belvizeket is elvezessék – tette hozzá.

A miniszter tájékoztatása szerint Balatonfenyvesnél – amely a tó legalacsonyabban fekvő települése – a hóolvadás miatt vannak elöntések az egykori árterületre épült villáknál, és nem a Balaton vízszintje jelent veszélyt a part menti házakra. Persányi Miklós hangsúlyozta: a cél az, hogy áprilisra 115 centiméter legyen a tó vízszintje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik