Belföld

Tiszta kampány, eltérő pártálláspontok

Az SZDSZ-nek a választási kampány szabályairól szóló etikaikódex-javaslatát az MSZP támogatja, az MDF kiegészítéseket tenne, a Fidesz szerint viszont ennek a választások kiírásáig még nincs itt az ideje.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője kedden elmondta, az MSZP szívesen részt vesz a kampány szabályairól szóló etikaikódex-javaslat egyeztetésében, az MDF azt szeretné, ha a kódexjavaslatnak része lenne a kampányfinanszírozás is, míg a Fidesz nem reagált hivatalosan a liberális párt kezdeményezésére.

Az MSZP tárgyal, de nem remél

„Bár az MSZP tárgyal az etikai kódexről, úgy véli, egy ilyen irat nem fogja vissza az indulatokat és azokat, akiknek semmi sem drága a hatalomért” – mondta a párt frakcióvezetője. Lendvai Ildikó bízik viszont abban, hogy annak a pártnak, mely végigtárgyal egy ilyen etikai szabályrendszert, legalább nagyobbak lesznek a gátlásai a közéleti morál további rontása ellen. „A durva kampány nemcsak a jó ízlésükbe ütközik, hanem kontraproduktív is, taszítja a választókat. Akárhányszor megszólal Kövér László és Kerényi Imre, a Fidesz egy-egy százalékot veszít a támogatásából, és ez nagyobb büntetés számukra bármilyen etikai kódexbe foglalt szankciónál” – tette hozzá.

Az MDF a finanszírozást is belevenné

A liberálisok szerint az MDF által említett kampányfinanszírozás benne van a javaslatban, de az, amit az MDF kíván – hogy a kampányfinanszírozásról hozzon döntést az Országgyűlés –, „fizikai képtelenség”.

A Fidesz szerint még nem időszerű a kérdés

A Fidesz még december végén reagált a felvetésre. Akkor Rogán Antal közleményben fejtette ki, hogy pártja az országgyűlési választások kiírását követően kész megtárgyalni a tisztességes kampány részleteivel kapcsolatban tett javaslatokat, de karácsonykor nem a kampány a legfontosabb az emberek számára. A Fidesz képviselői egyébként többször nyilatkoztak úgy a médiában, hogy nem fognak negatív kampányt folytatni.

Tiszta és legális kampány

Az SZDSZ a választási kampány szabályairól szóló etikaikódex-javaslatát hétfőn délután juttatta el egy levél kíséretében Sólyom László köztársasági elnöknek. Kuncze Gábor ebben arra kérte az államfőt, biztosítsa támogatásáról a liberálisok által javasolt etikai kódexet annak érdekében, hogy a pártok megegyezzenek a kampány szabályairól. Egyúttal hangsúlyozta, egyetért a Sólyom László köztársasági elnök újévi beszédében elmondottakkal. Az államfő akkor úgy fogalmazott, büszke lenne arra, ha Magyarországon nem lehetne lejárató kampánnyal választást nyerni.

Az SZDSZ etikai kódexe többek között lefektetné, hogy a választási kampány nem háború, a pártok nem egymás ellenségei, hanem politikai ellenfelei, a nemzeti szimbólumok nem pártpolitikai jelképek, azok kisajátítása nemtelen cselekedet, vagy hogy a felelőtlen választási ígéretek aláássák a politikába vetett bizalmat, veszélyeztetik a rendszerváltás eredményeit.

A tervezet azt is közös megállapodás tárgyává tenné, hogy a választási kampányt mentesíteni kell minden valótlanságtól, rágalmazástól, fenyegetéstől, az emberi és a politikai jogok sérelmére történő uszítástól, felelőtlen demagógiától. Ezért a pártok a szabályokat ismerik el magukra nézve kötelezőnek: tartózkodnak a felelőtlen ígéretektől, azok sugallásától, tartózkodnak egymás választási gyűléseinek és egyéb rendezvényeinek megzavarásától, tartózkodnak és elhatárolódnak minden törvénytelen, a demokratikus köznyugalmat aláásó megmozdulástól. Ezenkívül elfogadják, hogy a nemzeti szimbólumokat a választásokon fellépő jelöltek kampányuk során azonos feltételek mellett szabadon használhatják, azok kisajátítása azonban tilos, valamint elfogadják, hogy egymás szimbólumait nem használhatják.

Ugyanígy tartózkodnak egymás plakátjainak eltávolításától, átragasztásától, rongálásától, és a plakátok elhelyezésére alkalmas helyek kisajátításától. Elfogadják, hogy a választási kampány során tilos a jelöltet és a jelölő párt politikusait bűncselekmény elkövetésével vádolni, jó hírnevét kétségbe vonni, de természetesen nem tartozik a hitelrontás fogalmi körébe a jelölt korábbi politikai tevékenységének ismertetése és értékelése.

A kódextervezetben szerepel az MDF által kifogásolt kampányfinanszírozás is egy mondat erejéig: „A pártok maradéktalanul betartják a kampányfinanszírozás szabályait, és nem lépik túl az egy jelöltre fordítható összeg törvényi maximumát.” Ezenkívül vállalják, hogy választási propagandaanyagaikon nevüket feltüntetik. Az etikai kódex aláírói pedig vállalnák egy, a kampányfinanszírozás ellenőrzése érdekében szakértői bizottság megalapítását, amely pártoktól függetlenül ellenőrizné az egyes pártok reklámköltéseit.

A javaslat szerint az etikai kódexben összefoglalt alapvető szabályokat törvény is rögzítené, hogy a megállapodást be nem tartó pártot szankció sújthassa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik