Belföld

Szilveszteri készenlétben a mentősök

Fokozott készenlétben várják a mentők az év utolsó napjának szokásos rohamait; szilveszter éjszakáján több száz riasztással számolnak az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársai, akik több mint 400 autóval és ezer mentőssel készülnek a betegellátásra.

Országszerte ezer mentőssel, 400 mentőautóval és négy helikopterrel készül az OMSZ a szilveszter éjszakáján várható riasztásokra – hangzott el az OMSZ szombati sajtótájékoztatóján. A fővárosban üzemelő 80 mentőjármű mellett két-három plusz kocsit is üzembe helyeznek a várható feladatok miatt – ismertette az OMSZ országos mentési szolgálatot vezető főorvosa.

Dr. Golopencza Pál hozzátette: az alkohollal összefüggésbe hozható betegszállítás, a hóhelyzet, valamint a petárda- és tűzijáték okozta sérülések jelenthetnek többletmunkát a mentőszolgálatnak. A sürgősségi betegellátás zavartalansága érdekében a mentők folyamatos kapcsolatot tartanak a katasztrófavédelem munkatársaival is – tette hozzá a főorvos.

Szilveszter éjszakáján a fővárosban négy-ötszáz riasztásra számítanak, a vidéki városokban általában nyugodtabbak az óévbúcsúztatók – mondta az OMSZ szóvivője. Győrfi Pál a sajtótájékoztatón felidézve a 2005-ös esztendő legfontosabb történéseit elmondta, hogy az idén 250 új autóhoz jutottak, több korszerű új mentőállomást adtak át vidéken és megújult a mentésirányítás is. Jövőre újabb 120 mentőautóval bővül a mentőszolgálat kapacitása és a mostani négy helikopter mellett az OMSZ öt új helikoptert is bevethet majd a mentéseknél – mondta Győrfi Pál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik