Belföld

Tel-Avivból érkezett Demszky kihívója

Egyelőre blogjaival és terveivel igyekszik ismertséget szerezni magának a jövő évi főpolgármester-választás előtt Eva M. Amichay. Az Izraelből nemrég hazaköltözött városgazdász szakértelmével szeretné megnyerni az embereket és legyőzni Demszky Gábort.

Eva M. Amichay

Eva M. Amichay Pécsett született 1953-ban. Budapesten tanult városgazdálkodást és diploma után öt évig az akkori Fővárosi Tanácsnál dolgozott. Ezt követően szabad-úszó újságíró lett. Harminckét évesen vándorolt ki Izraelbe. „Elvittem a két kisgyerekemet. 1985-ben nekem ez volt a válaszom a magyar antiszemitizmusra” – indokolta akkori döntését lapunk kérdésére. 2004 januárjától virtuálisan visszaköltözött, de szoros kapcsolatát Izraellel polgármesterként sem akarja megsza-kítani.  Továbbra is héber nevét kívánja használni, és mindkét – a magyar és az izraeli – kultúrát is magáénak vallja. A Budapesten töltött időben járja a várost, és igyekszik megoldást találni a problémákra. „Nem kétlaki, hanem két kultúrában élő ember vagyok, és ez a világ jelentős részén nem számit hátránynak” – hangsúlyozta.

Ha a budapestiek megértik, hogy a város jelenlegi helyzetében nem egy pártpolitikusra, hanem egy városgazdászra van szükség; hogy az ismert rossz helyett érdemes megkockáztatni az ismeretlent, legalább esélyt adva a jobbra; hogy egy polgármesternek nem a televízióban kell lennie naponta, hanem a város utcáit bejárnia gyalog – akkor engem választanak. Ha viszont továbbra is bíznak a be nem váltott ígéretekben, akkor nem engem – mérlegeli esélyeit Eva M. Amichay. A jelenleg ideje egy részét Tel-Avivban, másik részét pedig Budapesten töltő városgazdász szeretné megméretni magát Demszky Gáborral szemben a 2006-os főpolgármester-választáson. Véleménye szerint ugyanis gyökeres változásra van szükség.

London és Stockholm is lehet minta

Az ideje egy részét még mindig Tel-Avivban töltő városgazdász szerint az izraeli városban is csak annyival jobb a helyzet, hogy a lakosság sokkal tudatosabban követeli a jogait a városvezetéstől, mint a budapestiek. „Jó példaként inkább New Yorkot, Londont, Stockholmot lehet elemezni, és ellesni egy-egy területen elért eredményeiket” – hangsúlyozta Eva M. Amichay. A reménybeli főpolgármester személyes példaképének pedig Rudy Giuliani, republikánus New York-i, Ken Livingstone, szélsőbaloldali londoni, illetve Annika Billström, szociáldemokrata stockholmi városvezetőt említette, mivel véleménye szerint mindannyian elszántsággal hajtották végre programjaikat, és egyikük sem a népszerűségi indexszel volt elfoglalva.

Új gondolkodásmód, kevesebb áltatás

Eva M. Amichay szerint legelőször szemléletváltozásra van szükség. „Mindenki panaszkodik, hogy a város kerületekre szabdaltsága miatt irányíthatatlan. Úgy valóban nem lehet előrelépni, hogy az egyik helyen lévő gondot áttereljük a város másik részébe. Felháborító, hogy a budai elitnegyedekből kipaterolták a teherautókat anélkül, hogy megoldanák az alapvető gondot, az átmenő forgalomnak biztosított pályával. A közlekedési káosz, a korrupció, a környezetszennyezés csak ezek után jön, mint sürgősen megoldandó szakmai feladat” – véli a főpolgármester-aspiráns. Hozzátette: alapvetően át kell értékelni a város közlekedési rendszerét is. „Ne áltassa senki az embereket, hogy a 4-es és az 5-ös metró megoldja a jelenlegi gondokat. Sokkal fontosabb, ráadásul olcsóbb és gyorsabb is a villamos rehabilitációja, a valamikor kitűnően működő, de mára szétdarabolt hálózat helyreállítása. Budapest nagy vasúti pályaudvarai bent vannak a belvárosban, a meglévő vasútvonalak helyiérdekű tömegközlekedésre is alkalmassá tétele rövid idő alatt, és sokkal jobb eredményeket hozhat, mint bármelyik metróvonal megépítése” – említett párat elképzelései közül Amichay.

Ami a közlekedést és a dugókat illeti, tiltás helyett a városgazdász az emberek belátására apellálna, hogy a budapestiek azt válasszák, ami a közösségnek is előnyös, nemcsak egy-egy embernek. A „befolyásolás” legegyértelműbb nyelve pedig véleménye szerint az emberek zsebén keresztül vezet. Így először elkerülő utakat építene, ezt követően pedig differenciált belépési díjat iktatna be: minél nagyobb a jármű, annál többet kell fizetnie. A belépési díj az autókra is vonatkozna, ám megfelelő alternatívát adna helyette: a személyautók tulajdonosait gyors és kényelmes villamosokkal venné rá a tömegközlekedésre.

Okos gazdálkodással mindenre jut

A városgazdász szerint nem kell állami vagy EU pénzeső ahhoz, hogy a város jól működjön, csupán a meglévő forrásokat kell okosan felhasználni. „A várost mai helyzetében alaposan ki kell takarítani, mert a sarkokban megragadt a korrupció. Lehet, hogy kevesebb díszkivilágítás is megteszi, de nem lehet olyan utca a városban, amelyen elbotlik az ember a sötétben” – véli.

Eva M. Amichay szerint egy város nem függhet sem kormányzati széljárástól, sem politikai kapcsolatoktól: tiszta helyzetet kell teremteni, hogy a város eltartsa önmagát. „Izraelben elindult egy spontán folyamat: városok, talán nem véletlenül, női vezetés alatt önállósítják magukat. Nem kérnek állami támogatást, de az államnak is meg kell fizetnie a város által nyújtott szolgáltatásokat. Tucatnyi közszolgálati díj helyett egyetlen, de aprólékos körültekintéssel differenciált városi adó formájában. Ez előre tervezhető bevételi és kiadási viszonyokat teremt. Egy város erejét, gazdagságát a benne lakó emberek kell hogy meghatározzák, nem pedig az, hogy mennyire vagyok jóban a miniszterelnökkel” – véli a városgazdász főpolgármester-jelölt.


Népszerűség helyett elismertséget akar

Az itthon legfeljebb internetes blogjaiból ismert főpolgármester-jelöltnek nem a népszerűség a célja. „Nem vagyok megasztár, hogy népszerűségi alapon kérjek bizalmat a választóktól. Ismertségre persze szükségem van, és főként azt a programot kell, hogy megismerjék az emberek, amelynek alapjait két év módszeres munkájával tettem le. Ezt az elkövetkezendő időben a legjobb szakemberek segítségével építjük tovább. Nekünk nem kell tanulóidő, a csapat azonnal megkezdheti azt a munkát, amelyet 15 éve hiába remél a város vezetőitől” – mondta Eva M. Amichay a FigyelőNetnek. Hozzátette: független jelöltként kíván indulni, így az első megmérettetés kétség kívül a jelöléshez szükséges kellő számú támogató megszerzése lesz. „Nem hiszek a csodákban, csak a következetes munkában. Budapest minden szegletét gyalog járom be, szemtől szemben akarom meggyőzni az embereket, hogy érdemes együttdolgoznunk.”


Személyével harcolna az antiszemitizmus ellen


Eva M. Amichay tisztában van a mai antiizraeliségbe bújtatott, de meglévő antiszemitizmussal, és azzal, hogy nyíltan vállalja izraeliségét, szembenézek vele. “Abszurdnak tartom, hogy Budapest hivatalos honlapján a város történetét képesek voltak úgy leírni, hogy a zsidó szó sem szerepel benne, nemhogy a zsidók aktív részvétele a nagyváros létrehozatalában. Ezért, feladatomnak tartom a tudatlanság felszámolását e tekintetben, mert hiszem, hogy csak az egymás alapos megismerése szüntetheti meg az idegengyűlöletet. Meggyőződésem, hogy az antiszemitizmus elleni gyógymódok egyike lehet, ha a valamikori Budapest főpolgármestere egy nő, aki büszkén vallja magát izraelinek is” – véli a Tel-Aviv-i asszony.


Budapest megmentése a célja

Mint városgazdász többször, több helyen ajánlotta fel munkáját és szaktudását, erre azonban sem Demszky Gábor, sem Kóka János nem reagált érdemben. Ekkor döntött a jelenlegi városvezetés leváltása mellett. “Budapesten tanultam azt, ami Budapestet most megmentheti. Mióta szembesültem a város gondjaival, azóta nem tudom elfordítani a fejem, nem tudok kitérni a feladat elől. Már nem akarom meggyőzni, hanem ki akarom cserélni a polgármestert, hogy megvalósíthassam, amit szakemberként nem hagytak” – hangsúlyozta Eva M. Amichay.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik