Belföld

A meddő szinglik is fordulhatnak spermabankhoz

Júliustól egyedülálló, nők is részt vehetnek a lombikbébi programban, igaz, csak akkor, ha igazoltan meddők. A szingliknek azonban továbbra sem lehet spermabank segítségével gyermekük – írja a Magyar Hírlap.

Egy hétfőn elfogadott törvény értelmében 2006 júliusától egyedülálló meddő nők is részt vehetnek a lombikbébiprogramban. Ez azt jelenti, hogy ezután az egyedülálló nőnek, ha meddő, lehet spermabank segítségével is gyermeke, de ha egészséges, meg kell várnia, míg társra talál. Több kormánypárti képviselő még a végszavazás előtt is úgy értelmezte a törvényt, hogy az csak azokon segít, akiknek nincs férjük vagy élettársuk, de ennél lazább kapcsolatot fel tudnak mutatni. Az Egészségügyi Minisztérium illetékese azonban egyértelművé tette: nincs olyan feltétel, hogy a meddő nőnek bármilyen párkapcsolatban kell élnie. A parlamenti vitában korábban felvetődött, hogy az egészséges, de magányos nőknek is meg kéne adni a lehetőséget, ám ezt végül azzal az indoklással vetették el, hogy nem cél a csonka családban felnövő gyermekek számának növelése.

A jogszabály a meddőségen túl csak két feltételt szab: az illetőnek nagykorúnak és még fogamzóképes korúnak kell lennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik