Belföld

Minden párt örül az uniós költségvetésnek

Gyurcsány Ferenc mellett Dávid Ibolya és Kuncze Gábor is sikeresnek ítélte a kompromisszumos megállapodást az uniós költségvetésről napirend előtti felszólalásában. Áder János szerint viszont hazánknak nem sikerült egyedi elbírálást elérnie Brüsszelben.

Négypárti beszámoló a magyar eredményekről

Gyurcsány Ferenc hétfőn a plenáris ülés előtt adott tájékoztatást a négy parlamenti párt elnökének az uniós költségvetésről szóló megállapodásról. Orbán Viktor a találkozó után elmondta: a megbe-szélésen arra kérte a miniszterelnököt, hogy az uniós pályázatokon nyertes hazai vállalkozások számára 25 százalékról 50 százalékra növekedjen az előfinanszírozás mértéke. Hozzátette: az is szép eredmény, hogy nem kapott határozott nemet. Kuncze Gábor  sikeresnek ítélte a megbeszélést, és jelezte, az SZDSZ továbbra is azt tartja fontosnak, hogy Magyarország az európai modernizáció élére álljon.

A Magyarország számára kedvező forrásfelhasználási szabályok érvényesülését emelte ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői, napirend előtti felszólalásában, amikor a 2007–13-as időszak uniós költségvetésével kapcsolatos európai tanácsi munkáról számolt be a képviselőknek. A kormányfő megvívott és megnyert küzdelem eredményeként könyvelte el, hogy nem engedtek addig hozzányúlni a közös agrárpolitikához, amíg a magyar gazdák támogatása el nem éri az európai gazdáknak járó összeget.

Hiller István, az MSZP elnöke felszólalásában a brüsszeli megállapodást sikernek nevezte. „Siker, így, jelzők nélkül” – mondta, hozzátéve: az uniós költségvetés olyan eredmény, amely Magyarország továbblépését, fejlődését jól szolgálja.

Dávid Ibolya örömének adott hangot annak kapcsán, hogy van elfogadott költségvetése az Európai Uniónak 2007 és 2013 közöttre. Véleménye szerint olyan kompromisszum született, amely Európa és Magyarország számára is jó megoldás. „Üdvözöltem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tárgyalási taktikáját, amellyel hazánk érdekeit képviselte Brüsszelben” – hangsúlyozta az MDF elnöke. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy önmagában az elért eredmény nagyon kevés, ha nincs mellette a kormány határozott fejlesztési koncepciója. Az MDF elvárja a kormánytól és a miniszterelnöktől, hogy a ciklus hátralévő részében tegyen meg mindent azért, hogy hatékony pénzfelhasználási feltételeket teremtsen minden pályázónak.

Kuncze Gábor szerint is nagy siker, hogy Európának van költségvetése. Az SZDSZ elnökének véleménye szerint olyan célok támogatása válik így lehetővé, amelyek Magyarország számára kifejezetten fontosak. Megjegyezte azonban, hogy sajnos már nincs olyan dolog Magyarországgal kapcsolatban, aminek egyként tudnának örülni a pártok. „Korábban voltak közös ünnepeink, mostanra már közös mondataink sincsenek” – tette hozzá.

Áder János a kormányfő felszólalását követően azt mondta: Magyarországnak nem sikerült egyedi elbírálást elérnie. Megjegyezte azt is, hogy Veres János pénzügyminiszter a hétvégén megszületett kompromisszumos megállapodás után eltérő összegekben nevezte meg azt a támogatási mennyiséget, amelyet hét év alatt Magyarország kap az EU költségvetéséből. „A trükkös költségvetési könyvelés után most jön az európai uniós forrásokkal való szélhámoskodás?” – tette fel a kérdést.

Hozzátette: pártja készséggel elismeri, hogy a brüsszeli megállapodás jobb, mint az utolsó brit ajánlat volt, és megkérte Gyurcsány Ferencet, hogy még csak véletlenül se jusson eszébe fizetett hirdetésben reklámozni a brüsszeli eredményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik