Belföld

Dolgozatot írt, aki nem ment demonstrálni

Vizsgálat lefolytatását kéri az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól az oktatási miniszter: nem sértették-e meg a diákok egyenlő bánásmódhoz való jogát a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Gimnáziumban.

A miniszter a Népszabadságnak eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a múlt pénteki demonstráció a szervezők szerint az egyházi iskolák finanszírozásáról szólt, ám a valóságban egyértelműen ellenzéki tüntetéssé vált, ezért törvénysértő és erkölcstelen is, hogy az azon való részvételről a gyermekektől, illetve a szülőktől előzetesen nyilatkozatot kértek. Ezzel politikai meggyőződésük megvallására kényszerítették őket, miként a tanárokat is – fogalmazott a miniszter.

Ráadásul szerinte már a demonstráció napján retorziót alkalmaztak, mert a kiskunfélegyházi gimnázium a tüntetés helyett az iskolai oktatást választó diákokkal – előzetes tájékoztatásuk nélkül – mind az öt órán dolgozatot íratott. Magyar úgy véli, ezzel az intézmény megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Kérdésünkre a miniszter elmondta, hogy az esetleges jogsértés megállapítása esetén a hatóság felszólíthatja az intézményfenntartót a törvényellenes gyakorlat megszüntetésére, ám a közoktatási törvény ennek kikényszerítésére semmiféle szankciót nem tartalmaz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik