Belföld

Beperli az ÁPV-t a vesztes

A ferihegyi reptér privatizációján másodikként célbaérő német Hochtief beperli az ÁPV-t, mert szerintük a nyertes brit BAA nem teljesítette a pályázati feltételeket.

Donatella Gasser, a Hochtief szóvivője lapunknak elmondta, hogy pénteken délután adták be keresetüket a Fővárosi Bíróságon, mert álláspontjuk szerint a BAA nem teljesítette a pályázati kiírásban rögzített pályázati feltételeket. Gasser részletekről nem tudott beszámolni, mert „szeretnének időt adni” a bíróságnak arra, hogy érdemben megvizsgálhassa keresetüket.


Amenyiben a bíróság helyt ad a keresetnek, abban az esetben meghiúsulhat a reptér üzemeltetési jogának idei eladása (a szerződést vasárnap írták alá a privatizációs ügynökség és a BAA illetékesei), és így az érte ajánlott 464,5 milliárd forint sem folyik be az államkasszába.


A privatizációs pályázatot – melyen a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport Rt. részvényeinek 75 százalék minusz 1 szavazatnyi csomagját, valamint a reptér 75 éves üzemeltetési jogát értékesítették – a brit BAA nyerte 87,69 ponttal, míg a német Hochtief egy paraszthajszálnyival lemaradva, 84,5 pontot szerzett az ÁPV értékelésében. Mint azt Mészáros Tamás, az ÁPV elnöke az eredményhirdetés során elmondta, nem nyertest hirdettek, hanem sorrendet a sikeres pályázatok között. Amennyiben valami miatt nem sikerül szerződni az első helyezettel, akkor a másodikkal folytatják a tárgyalásokat. A BAA-nál azonnal megütközést keltett ez a nyilatkozat.


Oravecz Péter, az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: tudomásuk volt arról, hogy a német társaság a bírósághoz fordult, ám a kérelem tárgyát nem ismerik. Hozzátette, hogy információik szerint a Hochtiefnek a magyar cégalapítással kapcsolatban vannak kifogásai.


Oravecz Péter hangsúlyozta, hogy mindhárom befektető alapított célzott rendeltetésű társaságot, amelyet a konzorcium tagjaként bevont. “Ezt az ÁPV Rt. mindhárom pályázónál elfogadta és engedélyezte” – mondta. Hozzátette: “Meggyőződésünk, hogy az ÁPV Rt. szabályosan és jogszerűen járt el”.


Ez a kereset nem vezet sehová, nézetünk és a magyar kormány nézete szerint teljesen értelmetlen – idézte az MTI Mike Claspert, a BAA vezérigazgatóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik