Belföld

Gyurcsány beszámol a pártoknak

Gyurcsány Ferenc hétfőre meghívta a négy parlamenti párt elnökét, hogy tájékoztassa őket az elfogadott uniós büdzséről.

A miniszterelnök hétfőn délután fél egykor dolgozószobájába várja a négy parlamenti párt elnökét, hogy tájékoztassa őket a következő időszak uniós költségvetéséről szóló megállapodásról és az elért magyar eredményekről. Erről Batiz András kormányszóvivő nyilatkozott vasárnap az MTI-nek. Közölte: az érintettek – Hiller István, az MSZP, Orbán Viktor, a Fidesz, Kuncze Gábor, az SZDSZ, valamint Dávid Ibolya, az MDF első embere – tudnak a meghívásról és a jelek szerint eleget is tesznek neki.

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői szombaton állapodtak meg a szervezet 2007-2013 közötti keretköltségvetéséről: a büdzsé a végleges adatok szerint hét év alatt összesen 862,36 milliárd euró lesz, és az uniós összjövedelem 1,045 százalékát teszi ki tavalyi árakon.

Gyurcsány: magyar siker

A miniszterelnök sikeresnek nevezte szombaton a 2007-2013 közötti költségvetéséről döntő brüsszeli EU-csúcs eredményét. A Magyarországnak jutó nettó uniós támogatás, azaz a befizetések és a támogatások közötti különbség a jelenlegi időszakhoz képest 2007-2013-ban 3,5-szeresére nő majd: 2004 és 2006 között ez évi átlagban 1,019 milliárd euró, 2007-2013 között viszont évi átlagban 3,529 milliárd euró lesz. A Magyarország a felzárkóztatást célzó, egy főre jutó támogatásoknál a 25 tagállam közül a második helyre került, csak Csehország előzi meg.

A most kivívott magyar pozíció a miniszterelnök szerint – alapvetően a rugalmasabb felhasználási szabályok miatt – nagyjából 4 milliárd euróval jobb a luxemburgi tervezet adatánál, és 2 milliárddal az Európai Parlament indítványnál.

Mit gondolnak a “kicsik”…

Az SZDSZ képviselője Eörsi Mátyás szerint Magyarország diplomáciai mintát mutatott Európa egészének, mert miközben keményen védte a nemzeti érdekeket, mindig az európai érdekek mentén tudott érvelni. Az MDF elnöke Dávid Ibolya üdvözölte a megegyezést és Gyurcsány Ferenc tárgyalási taktikájának sikerét. A legnagyobb eredménynek azt tartotta, hogy az uniós költségvetés a nemzeti hozzájárulás mértékét 15 százalékban határozta meg, amellyel európai uniós pénzből 85 százalékban finanszírozható egy-egy beruházás. Azonban ez még mindig kevés, ha a kormányzatnak nincs határozott fejlesztési koncepciója – tette hozzá.

…és a Fidesz

Varga Mihály országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke szerint az Európai Unió politikusainak politikai siker, Magyarország számára viszont gazdasági kudarc a szombat hajnalban megfogalmazódott új uniós költségvetési javaslat. A politikus a Fidelitas Országos Választmányának szombati budapesti ülésén véleményezte a büdzsét, hangsúlyozva, hogy az a luxemburgi konszenzushoz képest 800 millió eurót, vagyis 200 milliárd forintot vesz ki a magyar emberek zsebéből.

Álláspontja szerint nehezebb lesz Magyarország felzárkózása az unióhoz régebben csatlakozott 15-ök átlagszínvonalához, kevesebbet lehet az utak felújítására, autópálya-építésekre, munkahelyteremtő beruházásokra költeni.

A volt pénzügyminiszter úgy értékelte: az új költségvetési tervezet tükrében a legnagyobb áldozatot Magyarországnak, illetve nemcsak Magyarországnak, hanem a Közép-kelet európai új tagországoknak kell hozniuk. Varga Mihály csak azt minősítette pozitívan, hogy a támogatások utáni áfa-visszaigénylést végül is lehetővé teszik, értékelése szerint ezt a többi ország harcolta ki – Magyarország számára is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik