Belföld

Segítségnyújtás gombnyomásra

Az 1993. évi III. tv. (szociális törvény) kötelezően előírja az önkormányzatok részére jelzőrendszeres házi segítségnyújtás működtetését. (A bevezetés végső határideje 2007. december 31.) Számos önkormányzat már be is vezette a ny

A Body Guard Hungary Szolgáltató és Kereskedelmi Kft-t magyar tulajdonosok alapították. A „Body Guard rendszer” számos európai országban sikeresen működik, igen elterjedt mind a szociális egészségügy mind a vagyonvédelem területén. Alapításukkor Egészségügyi szolgáltatásokra szakosodott (pl: beteggondozás, otthoni távfelügyelet) azonban 1997-ben ügyfeleink megújuló igényeit figyelembe véve vagyonvédelmi távfelügyeleti szolgáltatásait is elindította, majd 2000 –től a szociális házi jelzőrendszer került bevezetésre.
2005. november 29-én szakmai találkozót szerveztek melyre szerződött partnereiket – kerületi-, városi-, kistérségi polgármesterek, jegyzők, alpolgármesterek, területi gondozó központok vezetőit – hívták meg egy közös találkozóra, azzal a céllal, hogy a rendszer működtetéséhez és a rendszerhez való csatlakozáshoz az állami finanszírozás jelenlegi feltételeiről, valamint a jövő évi költségvetés alakulásáról, a kistérségi társulások lehetőségeiről, pályázati feltételekről aktuális információkat szolgáltassanak. Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumból Péntek Beáta tartott tájékoztatót a témában, képviselte a kormány álláspontját és tolmácsolta az aktuális változásokat.
A 10000-nél nagyobb lakosságszámú települési önkormányzatok normatív hozzájárulásra jogosultak, melyek a Szociális törvénykönyv és külön jogszabályokban foglalt szakmai szabályoknak megfelelően jelzőrendszeres házi segítségnyújtást működtet, amelyek keretében legalább 40 jelzőkészülék kerül kihelyezésre időskorú vagy fogyatékos személyek otthonába.
A fajlagos összeg 50.000 Ft/fő. A többcélú kistérségi társulások abban az esetben igényelhetik a normatívát, amennyiben a Szoctv. Alapján és a külön jogszabályban meghatározott szakmai szabályok szerint gondoskodik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás feladatának ellátásáról. A támogatás a többcélú kistérségi társulást az általa ellátottak jelzőkészülékeinek száma szerint illeti meg, a fajlagos összeg 22.000 Ft/fő.
Takács Tamás a cég kereskedelmi igazgatója a rendszer működésével kapcsolatos észrevételekről, a tapasztalatokról, a törvényi rendelkezések gyakorlati alkalmazásairól, azok megvalósulásairól számolt be. Hasznos információkkal szolgáltak megjelent vendégek részére a rendeletek, előírások gyakorlati megvalósulásairól. A szép számmal megjelent vendégek, képviselők a tájékoztató előadások után feltehették kérdéseiket, megválaszolatlan kérdések hangzottak el, melyre válaszok és megoldások születtek, a rendezvény sikeres volt, következő évben minden bizonnyal még nagyobb számú közönség előtt újra helyt adnak a téma képviselőinek.
A bodyguard segélyhívó rendszer kiválóan alkalmas arra, hogy a gondoskodásra szoruló, egyedül élő beteg emberek a nap 24 órájában biztonságban érezhessék magukat, szociális segélykérés valamint baleset, vagy egészségügyi krízishelyzet esetén egy- a csuklójukon lévő – gomb megnyomásával kapcsolatba léphetnek a Body Guard központi diszpécserével. A vészjelzés leadásakor a készülék kétoldalú, kihangosított hangkapcsolatot hoz létre a diszpécserközponttal, ahol megjelennek a hívó fél adatai, egészségügyi státusza. A veszélyhelyzet megszüntetésére azonnali intézkedés történik, így az egyedül élő gondozott személy elkerüli, hogy a bezárt lakásban – akár napokig – várja azt, hogy észrevegyék és segítséget nyújtsanak. A riasztást az önkormányzatok által megadott intézkedési helyekre továbbítjuk, amelyek lehetnek: gondozó szolgálat, mentő, orvosi ügyelet, rendőrség, tűzoltóság, iparosok. Rendszerük költséghatékonyságát támasztja alá az önkormányzatok felöli egyre nagyobb érdeklődés, az elmúlt évben számos új település és kerület vezette be a szolgáltatást, Budapesten és az egész ország területén., a rendszer lefedettsége országos szintű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik