Belföld

Kamerákkal figyelik a buszsávban haladókat

Decembertől 126 kamera pásztázza a fővárosi utakat, néhányuk a buszsávokat figyeli, és rögzíti a szabálytalankodók rendszámát.

A Fővárosi Közterület-Fenntartó Rt. közbeszerzését a Siemens nyerte meg, így lett az eddigi 69 kamera helyett 126 a fővárosi utakon. Ebből 16 a buszsávokat pásztázza, a többi a Nagykörutat és más fontos útvonalakat figyel. Demszky Gábor lapunknak elmondta, hogy a képeket nemcsak a BRFK és a BKV diszpécserei látják, hanem az FKF forgalomelemző mérnökei, a Közlekedési Ügyosztály és a Fővinform szakemberei is hozzáférnek.

A buszfigyelő kamerákat – többek között – az Árpád Fejedelem útján, a Rómer Flóris utcán, a Mechwart téren és a Hegyalja út – Jagelló út útvonalon állították üzembe – mondta lapunknak Jenovai Zoltán, az FKF forgalomtechnikai főosztályának vezetője.

Szeli Zsolt, a BRFK forgalombiztonsági osztályvezetője lapunknak elmondta, hogy a rendszer – egy rendszámfelismerő szoftverrel összekötve – rögzíti az összes elhaladó autó rendszámát, de a feljelentések száma „a kapacitásoktól függ majd” – vagyis annyi szabálytalan autóst jelentenek fel, amennyit tudnak. A forgalomlassító eseményekre pedig ezentúl „másodperceken belül” tudnak reagálni, mivel a kamerák segítségével azonnal láthatják, ha valahol baleset vagy más esemény miatt be kell avatkozniuk – és ehhez nem kell gépkocsival bejárni az adott útvonalat, hogy megtalálják a probléma helyét. A fejlesztők reményei szerint a kamerák segítenek abban, hogy javuljon a közlekedési morál, és – többek között –csökkenjen a csomópontokba keresztbeálló autók száma is. Sőt, a különböző „zavarkezelő szolgálatok” együttműködése is javul, mivel a különböző cégek ezentúl szervezettebben működhetnek együtt („mindenki ugyanazt látja, és ugyanarról beszél majd”).

A főpolgármester elmondta, hogy jövőre is biztosítják a fejlesztéshez szükséges körülbelül 100 millió forintot, így a rendszer további terjedésére lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik