Belföld

BKV-bérletet kapnak az életmentők

A BKV éves bérlettel jutalmazta azt a három fiatalembert, aki megállította azt a mozgó autóbuszt, amelynek sofőrje menet közben meghalt. A segítségükre érkező villamosvezető is jutalmat kapott.

November 26-án délután a Buda felé tartó 103-as autóbusz utasai arra lettek figyelmesek, hogy a busz szokatlanul lassan, láthatóan iránytalanul haladt, ráadásul a megállóban sem állt meg. Három fiatalember ahelyett, hogy tétlenül nézték volna az eseményeket, és végignézték volna, ahogy a busz a forgalmas úton keresztben a villamospálya felé hajt, megállították az autóbuszt. A szokatlan akcióban Paska Barnabás biztonsági őr, valamint két Ercsiben lakó testvér, Jakab Zoltán és Gábor vett részt. Fiatalabbikuk, a kőművesnek tanuló fiú volt a legvékonyabb, így ő mászott be az ajtó fölött a vezetőfülkébe. Ezután nyitotta ki a még mindig mozgó busz fülkeajtaját. A fiatalemberek csak ezután tudták megállítani a buszt – mivel az még mindig sebességben volt.

Ekkor ért oda az egyes villamoson dolgozó Varga Zoltán, aki épp műszaki pihenőn volt. A vezetőállásból látta, hogy a busz bizonytalanul halad, és hogy egy utas mászik be a fülkébe. Miután odaért, megpróbálta elsősegélyben részesíteni kollégáját, de már nem tudott rajta segíteni. A vizsgálat később megállapította, hogy az 58 éves buszsofőr – aki kollégái megbecsülését is kivívta – szívburok-repedés miatt halt meg, így a kiérkező mentők sem tudták már az 1989 óta buszvezetőként dolgozó férfit visszahozni az életbe.

A BKV és a Fővárosi Rendőr-főkapitányság egyaránt megjutalmazta a négy férfit. A közlekedési vállalat könyvet és egy-egy éves bérletet ajánlott fel nekik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik