Belföld

Ferihegy és Fitch az összecsapás apropója

A Ferihegyi repülőtér privatizációja és a hosszú lejáratú magyar devizaadósság leminősítése kapcsán bírálta a kormány tevékenységét Pokorni Zoltán. A Fidesz felülvizsgálná az ügyletet 2006-ban. Az MSZP szerint a Fidesz láthatóan napok óta nem tud mit kezdeni a reptér privatizációjával.

Az ellenzéki politikus a Fitch hitelminősítő napokban hozott döntése kapcsán kijelentette: “Magyarország 15 éve, pedig ez a 15 év nem volt könnyű,… nem esett át ilyen krízisen, mint most. 15 éve nem volt arra példa, hogy ilyen mértékben minősítsék Magyarországot kockázati övezetté”. Hangsúlyozta: sokan aggódnak azért, hogy a költségvetés a következő év nyaráig sem húzza ki, azonban ha a büdzsé összeomlik, az nem csak a kormány problémája lesz, az sok mindent temethet maga alá.

A Budapest Airport (BA) Rt. eladásáról beszélve hangsúlyozta: a Fidesz álláspontja szerint a reptér olyan pótolhatatlan közjószág, olyan természetes monopólium, amelyet hosszú távon magyar kézben kell tartani. A Fidesz mindent lehetségest megtesz ennek érdekében. Akárki is kerül kormányra 2006-ban, kötelessége megvizsgálni az üzlet jogszerűségét – . “Annyi gyanús momentum veszi körül ezt a történetet, ügyészségi vizsgálatok, bírósági elmarasztalás, Állami Számvevőszéki elmarasztalás, versenyjogi vizsgálat, hogy azt gondolom, akárki is kerül abba a pozícióba 2006 májusában (…) kötelessége ennek az üzletnek a törvényességét, jogszerűséget vizsgálni” – mondta. A választmányi ülésen felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázaton nyertes cég, a brit BAA nem magáncég, hanem többségi állami tulajdonban van, csupán 10 százalék alatti magánrészesedéssel. Kiemelte: sok elemző szerint a most megkötött 75 évre szóló szerződés nem 460 milliárd forintot, hanem annak kétszeresét éri.

Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: a Fidesz napok óta láthatóan nem tud mit kezdeni a Budapest Airport Rt. működtetéséről szóló megállapodással, “hetet, havat összehordanak”, minden alap nélkül. A Budapest Airport Rt.-t nem eladták, hanem a működtetés jogát értékesítették – szögezte le. Hozzátette: a Fidesz annak idején 120-150 milliárd forintra értékelte a céget, és ezen az áron akarta eladni. Kovács Tibor közölte: az állampolgároknak attól nem lesz jobb, ha a BA Rt. állami kézben marad, de attól igen, ha az eladásból származó bevételből csökkenteni lehet az államadósságot, illetve fejlesztéseket lehet megvalósítani.

A kormánypárti képviselő arról is beszélt, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. felügyelő bizottságában a Fidesznek van képviselője, így “hazug az az állítás”, hogy nem rendelkeznek minden információval a szerződésről.

Kovács Tibor a Fitch minősítésével kapcsolatban megjegyezte: tévednek a fideszes politikusok, ha azt hiszik, hogy “pánikpolitizálással” nyerhetnek, a legtöbbet az ország veszíthet ezzel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik