Belföld

Suchman Tamás a Mazsihisz alelnöke

A fiatalságnak a zsidó kulturális és hitéletbe történő bevonását tekinti legfontosabb feladatának Suchman Tamás, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) új alelnöke, aki hétfőn, megválasztása másnapján nyilatkozott céljairól az MTI-nek.

Suchman Tamást – a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárát – három jelölt közül, a második fordulóban választotta alelnökké vasárnap a Mazsihisz közgyűlése. A szavazásra azért volt szükség, mert Feldmájer Péter elnökké választásával a három alelnöki tisztség egyike nemrégiben megüresedett. Az alelnöki megbízatás 2007 januárjáig szól.

Suchman Tamás hétfőn az MTI-nek azt mondta: úgy látja, lehetőség van arra, hogy a magyar zsidó élet reneszánsza bekövetkezzen mind vallási, mind kulturális értelemben. Fontosnak nevezte, hogy megteljenek a zsidóság templomai és kulturális rendezvényeinek helyszínei.

Kiemelte, hogy a rendszerváltás utáni tizenöt évben a Mazsihisz rendkívül sokat tett a magyar zsidó vallási és társadalmi élet megújításáért, valamint a kárpótlással összefüggésben azokért az ügyekért, amelyek a zsidóságot érintették. Suchman Tamás utalt arra, hogy több mint egy évtizede egy kisközösség, egy zsidó hitközség alelnöke, emellett jelenleg a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány felügyelőbizottságának elnöke; bár mostanáig nem vállalt szerepet a Mazsihisz országos vezetésében.

Arra a kérdésre, miért vállalta el most a tisztséget, azt felelte: tavaly súlyos betegségen esett át, akkor fogadta meg, hogy egyéb kötelezettségeinek ellátása mellett több energiát fordít a zsidó közösséggel kapcsolatos teendőkre. Egy másik felvetésre közölte, hogy egyetlen olyan kormányzati feladata sincs, amely az egyházakkal lenne kapcsolatos; nincs szó tehát összeférhetetlenségről, s természetesen nem a kormányt fogja képviselni a Mazsihiszben.

Hozzátette, mindig is el tudta választani kormányzati és társadalmi funkcióját, s szándékai szerint ez a jövőben is így lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik