Belföld

Oktatási azonosító szám a közoktatásban

Hétfőn Magyar Bálint bemutatta az egységes oktatási azonosító (eoa) számot és az ahhoz tartozó rendszert.

Az oktatási miniszter elmondta: az informatikai rendszer célja, hogy segítségével egységes adminisztráció valósuljon meg az oktatásban, amely kiszűri az állami források indokolatlan felhasználását, de alkalmas arra is, hogy az azonosító szám bevezetésével a diák nyomon követhető legyen az általános iskolától a felsőoktatáson át a felnőttképzés befejezéséig. Ezenkívül az azonosító egyfajta tanúsítványként is szolgál a megszerzett képesítésekről, és mérési, értékelési, statisztikai adatok elkészítését is lehetővé teszi – közölte.

Horváth Ádám, az Oktatási Minisztérium informatikai tanácsadója elmondta: az eoa egy számot jelent, amelyet minden iskolába járó gyerek megkap, és ezt a számot tanulmányai végéig megőrzi. Az azonosítóról már tájékoztatták a közoktatásban tanulókat, a felsőoktatásban részt vevők pedig az új felsőoktatási törvény hatálybalépését követően – várhatóan jövő tavasszal – jutnak azonosító számhoz.

Az azonosító szám, illetve az azt igazoló lap nem helyettesíti a diákigazolványt, de 2006 szeptemberétől már az azonosító rákerül a diákigazolványra. Amennyiben a tanuló nem igényel diákigazolványt, akkor is megkapja az azonosító számot – tette hozzá.

Oktatási azonosítót nemcsak a tanulók, hanem a pedagógusok, oktatók is kapnak.
Horváth Ádám hozzátette: eddig több mint egymillió 580 ezer igazolólapot postáztak ki 6552 intézménynek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik