Belföld

Nemzeti Fejlesztési Terv: eddig 102 milliárdot fizettek ki

Hétfőig 102 milliárd forint európai uniós társfinanszírozással nyújtott támogatást kaptak meg a pályázók a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) pályázatain keresztül – közölte a Nemzeti Fejlesztési Hivatal.

Az NFT öt operatív programjára hétfőig összesen 29 739 pályázat érkezett a 2004–2006 között szétosztható 677 milliárd forintos keretre. A nyertes pályázatok száma 11 985, amelyek 553 milliárd forint támogatást fednek le. A hároméves NFT támogatási keret 82 százalékát az NFT irányítóhatóságai már odaítélték a projektgazdáknak. Közülük 8537-en már meg is kötötték a támogatási szerződéseket, a szerződéssel lekötött támogatások összege meghaladja a 460 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy a szétosztható keret több mint kétharmadát szerződéssel le is kötötték.

A pályázók a legaktívabbak a fővároson és Pest megyén kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében voltak. A nyertes pályázatok tekintetében a három északkelet-magyarországi megye mellett Bács-Kiskun és Csongrád megye volt a legeredményesebb, egyaránt több mint 700 nyertes projekttel. A nyertes pályázatokra megítélt támogatás szempontjából a főváros után Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Békés megye pályázói nyerték a legtöbb támogatást. A kifizetések összegét tekintve a főváros után Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pályázói vannak a legkedvezőbb helyzetben – áll a hivatal közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik