Belföld

Könyörgés a keresztény nemzeti felelősségért

Mádl Ferenc volt államfő és felesége, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, és a nagyobbik ellenzéki párt parlamenti képviselőcsoportja részt vett a kettős állampolgárságról egy évvel ezelőtti népszavazás évfordulója alkalmából a keresztény nemzeti felelősségért tartott déli könyörgésen a Németajkú Református Egyházközösség belvárosi templomában hétfőn.

Bölcskei Gusztáv református püspök beszédében arról elmélkedett, hogy egy évvel ezelőtt talán azért történt mindez így, hogy „gyakoroljuk sok-sok keresztény embertársunkkal a folytonosság művészetét, hogy meghirdessünk, hogy a mi számunkra nem egyszerűen egyszeri fellángolás volt”.

A 64. zsoltárból idézett, és elmondta, hogy „ideje van ennek a mai napra rendelt zsoltárnak akkor, amikor Isten elé állunk, amikor bűnbánatot tartunk, és amikor reménységet vallunk, mert valóban ott van mindegyikünkben, mint tüske a köröm alatt (…) ami egy évvel ezelőtt történt”. Felhívta a figyelmet arra, hogy a döntéshozóknak is szükségük van az imádságra, mert ők sem mindenhatók.

Bábel Balázs, kalocsai katolikus érsek azt hangsúlyozta, hogy ez a nap nemcsak a bűnbánat napja, hanem a vigasztalódásé és a könyörgésé is. Az istentiszteleten az erdélyi Szovátáról érkezett gyerekek kórusa énekelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik