Belföld

Nem tárgyalnak Orbánnal az erőművek képviselői

Hosszú távú áramvásárlási szerződéseikről a hazai erőművek csak a parlament gazdasági bizottságával tárgyalnak – áll az Erőművek Egyesülete közleményében. A Fidesz azt közölte, hogy elmarad Orbán Viktor pártelnök tervezett találkozója az erőművek képviselőivel.

Orbán Viktor közlése szerint az MSZP képviselőivel való szerdai találkozójuk után jelezték az általa konzultációra hívott energiatermelők, hogy nem áll módjukban részt venni a megbeszélésen. A Fidesz elnöke erről csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján beszélt. Közölte: továbbra is fenntartják a meghívást és a szakmai konzultáció szándékát.

Orbán hétfőn jelentette be: a „luxusprofittal” kapcsolatos munkamegbeszélésre küldött meghívót a Magyar Villamos Műveknek és annak az öt nagy energiatermelő vállalatnak, amellyel a magyar államnak hosszú távú megállapodása van. Korábban a pártelnök azt javasolta, hogy a kormány tegyen lépéseket a hosszú távú vásárlási szerződések felülvizsgálatára, mert így tizedével olcsóbb lehetne a lakossági áramár.


Később a kormány közölte: maga is pártolná az erőművek tíz éve kötött, hosszú távú szállítási szerződéseinek újratárgyalását, sőt az MSZP felvetette a hatósági árszabályozás ismételt bevezetésének lehetőségét, melyhez azonban egyelőre nem talált támogatót.


Közben Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök bejelentette: pártja a hosszú távú – több esetben 2020 után lejáró – áramvásárlási szerződések nyilvánosságra hozatalának a híve. A kormány erre közölte: amennyiben a Fidesz ehhez begyűjti az érintett erőművek jóváhagyását, nincs kifogása a lépés ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik