Belföld

Nem nő a lakossági gáz ára

A kormány január 31-ig előterjesztést készít arról, hogy milyen módon lehet Magyarország Európa egyik legerősebb bio-üzemanyag előállítója és szállítója - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy szombaton az Országházban megbeszélést folytatott a MOL Rt. vezetőivel.

Gyurcsány Ferenc közölte azt is: megállapodtak arról, hogy január elsejétől nem növekednek a lakossági gázárak. Ez – mint mondta – azt jelenti, hogy a gázár a jövedelmekhez képest és valóságos reálértékét tekintve, csökkenni fog január elsejétől. A magyar kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy a lakossági gázárak területén fenntartja és hosszabb távon is érvényesíti azt a kompenzációs rendszert, amelynek következtében a magyar lakosság lényegesen kevesebb gázárat fizet, mint a megvásárolt gáz importára – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a gázszolgáltatás egyszerre gazdasági, piaci és szociális, társadalmi kérdés. Hozzátette: az elmúlt négy évben a magyar kormány sikeresen óvta meg a lakosságot a gázáraknak az inflációt messze meghaladó világpiaci növekedésétől és az alkalmazott kompenzációs rendszerrel, amelyet a jelenlegi kabinet vezetett be, sikerült a négy év átlagában az infláció mértékén tartani a gázárak növekedését.

Gyurcsány Ferenc közölte, a bio-üzemanyag előállításával kapcsolatos tervekkel összefüggésben abban állapodtak meg Hernádi Zsolttal, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatójával, hogy a hivatkozott előterjesztés elkészítésében közreműködnek, hiszen a bio-üzemanyagok aránya az új uniós szabályozás szerint “meg fogja közelíteni az 5 százalékot az összes üzemanyagban”, ez pedig egy hatalmas fejlesztési igényt jelent. A kabinet elképzelései szerint a fejlesztés a következő Nemzeti Fejlesztési Terv keretein belül valósulna meg.

A középmezőnyben vagyunk

Hernádi Zsolt hangsúlyozta, hogy a Mol-nál megtörtént a téli felkészülés, még ha hideg tél lesz is, a vállalat biztosítani fogja a gázellátást. Utalt arra, hogy a gázár-kompenzáció költségvetési pénzből történik, a büdzsébe pedig a Mol befizeti a maga bányajáradékát, részben ez képezi a kompenzációs rendszer alapját. Nyilvánvalóan vannak olyan rétegei a társadalomnak, amelyeket támogatásra szorulnak, ez kormányzati, nem vállalati felelősség – mondta Hernádi Zsolt. Hozzáfűzte: a Mol eddig is biztosította és a jövőben is biztosítani fogja azt, hogy a magyarországi üzemanyagárak tisztességek legyenek, “a magyar üzemanyag-árak ma is az EU középmezőnye, középmezőnye alatt helyezkednek el, ha a nettó árakat nézzük”.

A miniszterelnök kijelentette, hogy míg 2000-ben egy liter üzemanyagért átlagosan 40 percet kellett dolgozni Magyarországon, idén ez már csak 25 perc. Hernádi Zsolt a sajtótájékoztató után az MTI-nek azt nyilatkozta: az unió bevezette, hogy 2007-től 4,2 százalékra kell emelni a biokomponensek tartalmát az üzemanyagokban. Szerinte Magyarország földrajzi, éghajlati adottságai olyan program elindítását teszik lehetővé, amellyel nemcsak a Magyarországon szükséges mennyiség előállítása valósulhat meg, de Magyarország bio-üzemanyag nagyhatalommá válhat Európában. Mint mondta, a Mol – amely majd bekeveri finomítóiban az üzemanyagok egy részét és az egyik legnagyobb vásárlója is lesz a bioüzemanyagoknak – segítséget kíván nyújtani a program elkészítésében, a szabványok tekintetében és a technológia kiválasztásában.

Fidesz: érzéketlen a kormány


A Medgyessy-Gyurcsány-kormány ismét mellébeszél, hiszen a gázárakra vonatkozó ígéretét, ugyanúgy nem tartotta be, ahogy a 619 ígéretének zömét sem – reagált a Fidesz Gyurcsány bejelentésére. A legnagyobb ellenzéki párt közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy Medgyessy Péter, Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc is többször megígérte, hogy nem lesz gázáremelés a luxusbaloldal kormánya 2002 óta mégis, közel 67 százalékkal növelte a lakossági és 117 százalékkal az intézményi gáz árát.

„A gázárkompenzáció is a Medgyessy-Gyurcsány-kormány érzéketlenségéről tesz tanúbizonyságot, hiszen figyelmen kívül hagyja a szociális szempontokat, ahogy egy átlagos magyar család reális gázfogyasztásáról sem vesz tudomást és ezért a nagycsaládosok helyzetén sem segít” –áll a közleményben, mely így fogytatódik: „Sajnos az érzéketlen kormány nem törődik a magyar fogyasztókkal, hiszen nem vette figyelembe a Fidesz azon javaslatát sem, miszerint a benzinár esetében ne csak az áfát, hanem a jövedéki adót is csökkentsék. Erre vonatkozóan két alkalommal is nyújtottunk be törvényjavaslatot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik