Belföld

Budapest felkészült a hajléktalanellátásra

Ezen a télen 857 hajléktannal több jut menedékhez. A téli krízishelyzetre felkészülve a főváros újabb intézkedéseket hozott – jelentette be Demszky Gábor a Kocsis utcai szállón.

Demszky Gábor újra felkérte a kerületi polgármestereket, hogy májusig függesszék fel a kilakoltatásokat, hogy senki ne kerüljön utcára télen. „Jelenleg 1660 hajléktalanról gondoskodunk, 240 fős nappali melegedőt tartunk fenn, és további több ezer férőhely áll rendelkezésre a civil és egyházi szervezeteknél is. Csak az idén mintegy 800 millió forintot osztottunk szét hajléktalanokat ellátó és más szociális gondoskodást nyújtó szervezetek között” – mondta a főpolgármester a Kocsis utcai hajlétalanszállón tartott keddi tájékoztatóján.

Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt 15 évben 183 százalékkal növelték a hajléktalanokat fogadó hálózatot. A jelenlegi téli időszakra újabb 314 férőhelyet nyitott meg a Főpolgármesteri Hivatal az utcára szorult emberek előtt, és további 498-at a civilszervezetek. A közel ezer új férőhely mellett bővítik a téli lábadozóknak nyújtott ellátások kapacitását, mozgó orvosi szolgálatot indítanak, amely kezeli a hajléktalanokat, és védőoltásokkal is ellátja őket.

Demszky hozzátette: rendkívüli időjárási körülmények esetén elrendeli, hogy a Kocsis utcában újabb 45 férőhelyen fogadják a menedéket keresőket, és a Fővárosi Szociális Depó adományaiból további ruhákkal, takarókkal, élelemmel lássák el az utcára szorultakat.

Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány szóvívője a FigyelőNetnek elmondta, meg lehet oldani az idei telet azzal, hogy időszakos férőhelyek nyilnak. Hozzátette: a legkritikusabb időszak január illetve február, amikor esetlegesen szükség lehet valamilyen egyéb, válságkezelő lépésekre is.

A hétvégén a főváros 25 éjjeli menedékhelye közül több teljes kihasználtsággal működött. Gurály elmondta, hogy reggelre a hét közepén is teljesen megtelnek a szállók, ám este 10 órakor még minden probléma nélkül tudják fogadni a betérőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik