Belföld

Túl beteg Zentai a kiadatáshoz?

A második világháború idején háborús bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Charles Zentai családja szerint a 84 éves férfi túlságosan beteg ahhoz, hogy kiadható legyen a magyar hatóságoknak.

Így nyilatkozott hétfőn a The Sydney Morning Herald ausztrál újságnak Ernie Steiner, a Magyarországról 1945-ben külföldre szökött Zentai fia. Az idős férfit, a magyar hadsereg egykori tisztjét azzal gyanúsítják, hogy 1944 őszén megkínzott és megölt egy 18 éves zsidó fiatalembert. Az 1950 óta Ausztráliában élő Zentai tagadja ezt. A férfi annak idején katonai múltját elhallgatva, magát a kommunista rendszer elől menekülő személynek beállítva érkezett Ausztráliába.

Fia az újságnak elmondta: a perthi bíróságon 2006 februárjában esedékes következő meghallgatáson, amelynek tárgya a budapesti hatóságok által megküldött kiadatási kérelem lesz, orvosi igazolásokat fognak beterjeszteni a 84 éves férfi állapotáról. Zentai állítólag periferiális neuropátiában szenved, emiatt képtelen autót vezetni vagy nagyobb távolságokat gyalog megtenni. Emellett szívbetegsége, depressziója és napfényre való érzékenységgel járó bőrbetegsége is van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik