Belföld

Gyurcsány a vidékért is tesz

A miniszterelnök szokásos hétfői napirend előtti felszólalásában a vidék felzárkóztatását jelölte ki következő célnak. Ennek eléréséért ismertette a kormány új földprogramjának elemeit.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői felszólalásában a vidéki Magyarországról beszélt. Képviselőtársaival megtapsoltatta Gráf József agrárminisztert, aki idén 500 milliárd forintos támogatást szerzett és fizetett ki a termelőknek.

„Az új földprogram lényege, hogy azé legyen a föld, aki megműveli, tehát a gazdálkodóké” – mondta a kormányfő. Hozzátette: ennek érdekében megalkották az új földprogramot, amely a Nemzeti Földalapról szóló törvényt módosítaná bizonyos pontokon.

Így például földet juttatna azon önkormányzatoknak, amelyek munkahelyeket tudnak teremteni általa, vagy a szociálisan rászorulókat segítenék ezzel. A földprogram talán legfontosabb pontja, hogy a tervek szerint a földet ezek után árveréssel is értékesíteni lehet majd, ezzel megszüntetve a birtokkoncentrációt.

A kormány szándékai szerint földet juttatna azoknak is, akik állattartó telepekkel rendelkeznek, így lenne elég hely a takarmány termesztésére, illetve a trágyának is.

Végül Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy jövőre beindul a Földért életjáradék program negyedik üteme is. „Jelenleg húszezren kapnak havi harmincezer forintot a postástól földjükért cserébe. Most további hét-nyolcezer idős ember csatlakozhatna ehhez” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: az új földprogram eleme az is, hogy a szövetkezetek felszámolásából megmaradó földek a Nemzeti Földalaphoz fognak kerülni, hogy innen azoknak adják ki, akik nem hagyják ugaron.


Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának hétfői ülésén egyébként általános vitára alkalmasnak találták a kormánypárti képviselők többségi szavazatával a Nemzeti Földalapról szóló 2001-es törvény módosításáról benyújtott törvényjavaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik