Belföld

Lamperth meghívta az SPD új elnökét

Magyarországi látogatásra hívta meg az MSZP nevében Matthias Platzecket, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új elnökét kedden Karlsruhéban Lamperth Mónika belügyminiszter.

Az MSZP országos elnökségének tagja az MTI-nek elmondta: átadta az új elnöknek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István MSZP-elnök gratulációját és jókívánságait. A magyar politikus röviden elbeszélgetett Franz Münteferinggel, a német konzervatívok és szociáldemokraták leendő nagykoalíciós kormányának alkancellárjával, munkaügyi miniszterrel is. Lamperth Mónika az MSZP országos elnökségét képviselte meghívottként az SPD karlsruhei kongresszusán.

Platzecket kedden, az SPD 55. rendes kongresszusán választották meg a legrégebbi német néppárt új elnökének. Az 515 érvényes szavazat közül 512 volt igenlő, ami ritka jó eredmény a több mint 140 éves párt elnökválasztásainak történetében.

A konzervatív uniópártok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták négy hétig tartó tárgyalások után pénteken véglegesítették a nagykoalíciós megállapodást. Mivel a karlsruhei szociáldemokrata kongresszus is szentesítette a dokumentumot, immár semmi akadálya nincs annak, hogy jövő hét keddjén Angela Merkel konzervatív jelölt személyében Németországban először kerüljön nő a kancellári posztra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik