Belföld

Bizottsági végszók

Szerdán tartja utolsó ülését az Apró-Gyurcsány bizottság. Az Orbán Viktor vagyongyarapodását vizsgáló testület pedig az egykori miniszterelnök meghallgatásával folytatja munkáját.

Hat hónapos munka után ma tartja utolsó ülését az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodásának titkait vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság. Az ülésen várhatóan a bizottság elnöke által beterjesztett jelentéstervezetről és a hozzá benyújtott kormánypárti módosító indítványokról szavaznak.

Fél év a meghallgatások jegyében

A féléves munka során a testület kétszer hallgatta meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, de kérdéseket tett fel többek között Medgyessy Péter volt miniszterelnöknek, Kiss Péter kancelláriaminiszternek, Szilvásy György államtitkárnak, Szigeti István, a Humán-Jövő Kht. ügyvezető igazgatójának, Erdős Ákos üzletembernek, és Draskovics Tibor volt pénzügyminiszternek is. Mindemellett Szijjártó Péter, a bizottság fideszes elnöke adatokat kért be a földhivataltól, a cégbíróságtól, az önkormányzattól és az Altus Rt.-től.

Szijjártó Péter, a bizottság elnöke a jelentéstervezet összegzésében úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc és érdekkörének meggazdagodásában nagy szerepet játszottak a cégeinek rendszeresen, nagy összegben juttatott, összességében több száz millió forintot kitevő állami megrendelések, támogatások és hitelek.

Korábban Tóth Károly szocialista képviselő is benyújtott egy jelentéstervezetet, melyben azt írta: “Gyurcsány Ferenc közszereplőként befolyását sem közvetlen, sem közvetett módon nem használta fel érdekeltségi körébe tartozó vállalatcsoport érdekében; az érdekeltségi körébe tartozó vállalkozások állami megrendelésekhez és támogatásokhoz a jogszabályokban előírt módon jutottak, és kötelezettségeiknek eleget tettek”.

Orbán Viktor ismét a bizottság előtt

Orbán Viktor volt miniszterelnök meghallgatásával folytatja szerdán munkáját az Orbán család gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság. A testület az elmúlt hónapok munkájának eredményeképpen több részjelentést is elkészített, megtárgyalt és elfogadott, amelyekben az Orbán család gazdagodásának egy-egy elemét részletezték. A felmerült kérdésekre várnak választ a nagyobbik ellenzéki párt elnökétől.

Szabó Zoltán, a bizottság szocialista tagja szerint számos tény került felszínre, ami Orbán Viktor több korábbi kijelentését megkérdőjelezi, így ezeket is tisztázni kell. Várhatóan a bizottság még a héten újabb ülést tart, ahol elfogadják és az Országgyűlés elé terjesztik a jelentést. Arról nincs szó, hogy a testület mandátumának meghosszabbítását kérjék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik