Belföld

A kormány döntött a közületi gázszámlák ellentételezéséről

A Népszabadság értesülése szerint a kormány múlt heti ülésén elfogadta a nem lakossági fogyasztók 19 százalékos gázáremelésének közintézményekre vonatkozó ellentételezését.

A kabinet a novembertől hatályos emelés kapcsán ugyanis megígérte, az a közintézményekre – önkormányzatokra, oktatási, szociális, kulturális, egészségügyi, egyházi épületekre – nem vonatkozik majd. A korábbi hírekkel ellentétben ugyanakkor ezek az intézmények első körben a megemelt gázszámlát kapják meg, és ezt ki is kell fizetniük. (A lakosság kompenzációja ezzel ellentétben úgy működik, hogy a kormány a gázszámla mértékét csökkenti oly módon, hogy a többletet a szolgáltató az állami költségvetéstől kapja meg.)

A mostani kormánydöntés értelmében a különböző intézmények a 19 százalékos emelés miatti többletkiadásukat később, “felsőbb költségvetési szervükön” vasalhatják be. A kormány számításai szerint az idén ez az ellentételezés a költségvetésnek 1,6 milliárd forintjába kerül. Ráadásul a mostani határozat csak az idén elfogyasztott gáz után kifizetendő számlákra vonatkozik: arról, hogy mi módon ellentételezik az idén elfogyasztott gázra vonatkozó 2006-os számlákat, újabb határozat várható, csakúgy, mint a folytatásról. Azt azonban mindenki “életszerűnek tartja”, hogy a későbbi fogyasztás árát is hasonló módon egészíti ki a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik