Belföld

Gyurcsány a negatív kampány ellen

Az kormány nem tervezi a vatikáni szerződés módosítását, az MSZP a héten benyújtja a választójogi törvény módosítását, a kampányban pedig nem szabadna támadni a személyeket, csak az általuk képviselt politikát – mondta Gyurcsány Ferenc a magyar rádiónak adott keddi interjújában.

Nem kívánunk változtatni a vatikáni szerződésen – jelentette ki a miniszterelnök a rádióinterjúban. A kormánynak van hivatalos politikája, amely a kormányprogramon nyugszik. Ebben pedig az áll, hogy fenntartják a vatikáni szerződést. “Nincs bennem e tekintetben bizonytalanság, a mi kormányunk ezt a politikát fogja végrehajtani” – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ha valamelyik párt valamelyik politikusa ehhez képest mond eltérő véleményt, azt szabad véleménynyilvánításnak kell tekinteni. Ő nem is ismer olyan kezdeményezést, amely mögött az SZDSZ testületként, pártként állna és eltérne a kormány álláspontjától.

A kormányfő a azt is bejelentette, hogy az MSZP frakciója héten benyújtja javaslatát a választójogi törvény módosításáról. Szerint egy javaslat nem attól jó vagy rossz, hogy elfogadják vagy sem, hanem tartalma alapján. Ezen az sem változtat, hogy a kisebbik kormánypárt nem támogatja a kezdeményezést.

Úgy véli, hogy az emberek jobban szeretik a politikában a sokszínűséget, mint a kétszínűséget. A törvényjavaslat vitájában mindenki elmondhatja, miért ért egyet, vagy miért nem támogatja a kezdeményezést – közölte a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc a kampány hangvételével kapcsolatban elmondta, hogy azzal egyetért, hogy a tartalmat, a magatartást, a politikát kritizálják, és kívánatosnak tartja, de a személyek támadását megengedhetetlennek tartja. Arra a kérdésre, hogy MSZP-s hirdetésként újságokban szélkakasként tüntetik fel Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, kifejtette: érdemes megkülönböztetni, amikor egy személyt bántanak, és ha egy személy vagy párt politikáját teszik vita tárgyává.

A szocialista párt hirdetése ez esetben arról szól, hogy emlékeztessék a választókat: a kötelező sorkatonaságról, az általános forgalmi adó csökkentésről, a Fészekrakó programról hónapokon belül változtatta meg véleményét a Fidesz – mondta.

“Lehet-e egy országot olyanokra bízni, akiknek a véleménye ezekben a fontos kérdésekben havonta változik?” – kérdezte a miniszterelnök, hozzátéve: ez nem negatív kampány, itt nem személyt támadnak, erre nincs is okuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik