Belföld

A Fidesz növelte előnyét a Gallupnál

A Gallup novemberi adatai a Fidesz erősödését mutatják. A véleménykutató cég Gyurcsány Ferenc és a Fidesz felvetéséről is megkérdezte az embereket. Ebből kiderül: az emberek többpárti parlamentet, kordában tartott energiaárakat és családi adókedvezményt szeretnének.

A Gallup novemberi felmérése szerint ismét növekedett a teljes népességen belül a Fidesz támogatóinak aránya, nem is kevéssel: négyszázalékos emelkedés után 31 százalékon áll. Az MSZP-t választók aránya nem változott október óta: 25 százalék. Az SZDSZ ugyanebben a tartományban három százalékot ért el, az összes többi pártot kevesebb mint két százalék választaná, ha most vasárnap lennének a választások.

Nem elég a két párt

A Gallup Gyurcsány Ferenc kis pártokat segítő javaslata nyomán – amely szerint azok a pártok, amelyek legalább három egyéni választókerületben mandátumot szereznek, mindenképp bekerülhessenek a parlamentbe, függetlenül az ötszázalékos küszöb elérésétől – feltette a kérdést: okozna-e a demokrácia számára problémát, ha csak két párt maradna az Országgyűlésben. A válaszadók fele szerint ez gondot okozna, kilenc százalék nem tudott választ adni a kérdésre, 41 százalék szerint pedig nem lenne probléma, ha csak a két nagy párt képviseltetné magát a törvényhozásban. Érdekes, hogy amíg az MSZP szimpatizánsainak 49, az MDF-ének 50, az SZDSZ-ének pedig 74 százaléka látja bajosnak a kétpártiságot, addig a Fidesz szavazónak csak 41 százaléka.

Ellenőrzött energiaár-emelés kell

A közvélemény-kutató cég az Orbán Viktor által felvetett kétharmados garanciatörvény-javaslatra is rákérdezett. A főbb pontokat tekintetbe véve elmondható, hogy az állampolgárok legnagyobb része (73 százalék) az infláció mértékét meghaladó áremelést szeretné lefékezni az egykori miniszterelnök által felvetett kétharmados törvényi garanciával. A családi adókedvezmény megtartását 71, a 13. havi nyugdíj védelmét 65 százalék tartotta annyira fontosnak, hogy azt 2/3-os törvénynek kellene biztosítania. A panelfelújítási program megőrzését azonban csak 49 százalék tartotta méltónak erre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik