Belföld

Aláírásgyűjtésbe kezd a PDSZ

Aláírásgyűjtő akciót kezd a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a költségvetés közoktatást érintő fejezete és a kormányzati támogatások csökkentését törvényesítő jogszabály tervezete ellen, a közoktatás minőségének megőrzéséért – jelentette be a PDSZ elnöke kedden.

Kerpen Gábor közölte: azért kezdeményezik az aláírásgyűjtést, mert az említett törvényjavaslat, amely forráskivonást tesz lehetővé a jelenlegi és a következő kormányzatok számára, sérti a közszolgáltatás érdekeit. A benyújtott költségvetés szerint már a 2006-os évben több mint 28 milliárd forintot vonnának ki, és még a legutóbbi hírek szerint is legalább 21 milliárd forint lesz a csökkenés jövőre.

A PDSZ korábban kezdeményezte a közoktatás szereplőinek összefogását, és másik kilenc szervezettel együtt közös közleményt juttatott el a kormányhoz a 2006. évi költségvetés közoktatást érintő fejezetei, valamint a közoktatás kormányzati támogatásának csökkentését célzó törvényi javaslat ellen. Ezt követően a PDSZ és másik hét szervezet levélben közvetlenül a képviselőkhöz fordult ez utóbbi törvényjavaslat megszavazása ellen.

A PDSZ csatlakozásra kéri a közös közlemény aláíróit, és rajtuk kívül a közös közleményt alá nem író közoktatási szakszervezeteket is „a közoktatási feladatellátás megmentéséért, minőségének megőrzéséért, a diákok és az oktatásban dolgozók érdekében”.


Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára elmondta: a tárca továbbra is nyitott arra, hogy a költségvetés vitájában felmerülő igényekre megoldást találjanak. Úgy érzi, azokat a forrásokat, amelyek az oktatás világán kívül voltak, megtalálták, csökkentették a költségvetés tartalékát. További forrás már csak belső átcsoportosítással, csak az oktatás világán belül van – tette hozzá Arató, aki ugyanakkor nem zárta ki, hogy itt van még mozgástér.


Az OM álláspontja szerint a költségvetési vita kapcsán a tárgyalásoknak és nem a politikai nyomásgyakorlásnak van nagyobb hatása. Nem vonják kétségbe egyetlen szervezet jogát sem, hogy éljen a politikai nyomásgyakorlás eszközével, de ezt nem tartják indokoltnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik