Belföld

Magyar: apróbb technikai változtatások a felsőoktatási törvényben

Az alkotmányügyi bizottság várhatóan november 21-i ülésén veszi napirendjére az új felsőoktatási törvény módosításait - közölte hétfőn az oktatási tárca sajtóirodája. A Fidesz elvárja, amennyiben valóban elkészült a javaslat, azt haladéktalanul küldjék meg az ellenzéki képviselőknek is, hogy megkezdődhessen az érdemi vita.

A felsőoktatási törvény tervezetének módosításai a szombati egyeztetésnek megfelelően ezen a héten kerülnek be a tervezetbe, és csak ezután nyújtható be a bizottság elé, amely várhatóan a következő ülésén, november 21-én, hétfőn veszi fel napirendjére. Az alkotmánybíróság néhány hete több ponton az alaptörvénnyel ellentétesnek mondta ki az új felsőoktatási törvényt, többek között az egyetemek irányító testületeinek kérdésében.

Magyar Bálint a miniszterelnök és több szakminiszter részvételével tartott megbeszélést követően szombaton hangsúlyozta: az alkotmánybíróság határozatát követően jogtechnikai kérdésekről, illetve a parlamenti menetrendről egyeztettek, a módosuló törvényben semmilyen tartalmi változás nem várható ahhoz képest, amiről előző hétvégén a szakmai szervezetekkel megállapodtak.

“Apróbb jogtechnikai változásokról van szó” – mondta a miniszter. A törvény kapcsán az igazságügyi tárcának a feladata, hogy átfésülje a jogszabályt, vajon a változtatásokat az alkotmánybíróság határozatának megfelelően vezették-e át – tette hozzá az oktatási miniszter.

Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője szerint a hétvégi koalíciós egyeztetés, amelyet igyekeztek titokban tartani és letagadni, komoly nézetkülönbséget sejtet. Nem szokás, hogy – ahogyan Magyar Bálint fogalmazott – „jogtechnikai kérdésekről” ilyen körben tárgyaljanak, az apróbb vitás kérdések kezelésére a megfelelő helyszín a kormány ülése lett volna – áll a szakpolitikus állásfoglalásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik