Belföld

Leeresztették a Balatont

Délben megkezdődött a Sió-csatorna zsilipjének lezárása, miután a Balaton vízszintje visszasüllyedt a siófoki vízmércén mért 100 centiméteres szintre. A vízügyi szakemberek várhatóan vasárnap este nyolc órára végeznek a munkával.

A Balaton vízszabályozási terve szerint a vízszintet december 1-jéig 100 centiméterre kell csökkenteni, ennél magasabb vízállásnál ugyanis a jég komoly károkat okozna a partvédő művekben és a kikötőkben. A vízállás jelenleg 102 centiméter, a közeljövőben azonban jelentősebb mennyiségű csapadék nem várható, ezért már a mai napon elkezdődött a zsilip fokozatos lezárása. A vízügyi szakemberek november 13-án, vagyis vasárnap este nyolc órára végeznek a munkával.

Idén szeptember 1-jén öt év után először nyitották meg a Sió-csatornát, a Balaton magas vízszintje miatt a környezetvédelmi tárca vezetője két hétre engedélyezte a zsilip részleges megnyitását. Ennek ellenére, a nagy mennyiségű csapadék miatt elérte az alacsonyan fekvő déli települések szempontjából már veszélyt jelentő 110 centiméteres értéket, ami 358 centiméteres átlagos vízmélységet jelent. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter ezért szeptember 28-án újra elrendelte a Sió-csatorna zsilipjének megnyitását.

A Balaton szeptembertől mostanáig tartó leengedésével a tó átlagos vízszintje elérte az alacsonyan fekvő déli települések számára is biztonságos 100 centiméteres értéket. A zsilip leengedésével egy időben a Kiliti-duzzasztót is lezárják, így a Sió-csatorna siófoki belterületi mederszakaszát feltöltik vízzel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik