Belföld

Az Orbán-villa építési engedélyére vár a bizottság

Felfüggesztette az Orbán Viktor és felesége lakáscseréiről szóló részjelentés tárgyalását szerdai ülésén az Orbán-bizottság.

Az Orbán család lakáscseréiről szóló részjelentés további megtárgyalását akkor folytatják, ha a testület megkapta a volt miniszterelnök XII. kerületben lévő, Cinege úti lakásának felújításával kapcsolatos érvényes építési engedély dokumentumait.

A még el nem fogadott részjelentés-tervezet szerint Orbán Viktor és felesége 1989 óta több lépésben egyre értékesebb ingatlanra cserélte lakását, és így jelenleg egy budai, 120-140 millió forintra becsült villában él a család. A cserék során rendszeresen nagy kedvezménnyel jutottak hozzá az új lakáshoz, és „nagyon magas” értéken tudták beszámíttatni, illetve eladni korábbi ingatlanjukat.

A tervezet úgy fogalmaz: az Orbán család a lakásai közül a Haris közit „huzamosabb időn keresztül bérbe adta, ám a bérbeadásból származó jövedelem utáni adózás és a jövedelem vagyonnyilatkozatbeli feltüntetése körüli ellentmondásokat Orbán Viktor eddig nem tisztázta”. Ezzel kapcsolatban Szabó Zoltán, a bizottság szocialista tagja az ülésen megfontolásra ajánlotta vagyonnyilatkozati eljárás kezdeményezését a mentelmi bizottságnál.

A részjelentés tervezete továbbá megállapítja, hogy az Orbán család vagyonosodásában az V. kerületi önkormányzat “meglehetősen szokatlan módon”, és a Főpolgármesteri Hivatal “törvénysértő módon” közreműködött. Ebben a folyamatban az Orbán-kormánytól nagy támogatásokat kapott barát-üzlettárs Kékessy Dezső családja is jelentős szerepet vállalt.

Az Orbán-bizottság a Tokaj Kereskedőház Rt. tevékenységét, valamint Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó lakásvásárlásait vizsgálja elsősorban. A bizottság szeptemberben már elfogadott egy részjelentést, melynek összefoglalója szerint az egykori kormányfő neje 1997 és 2001 között összesen 80,5 ezer négyzetméter termőföldet és 2478 négyzetméter belterületi földet vásárolt Tokaj-Hegyalján. Az ingatlanok vásárlása a bizottság szocialista tagjai szerint mélyen a piaci ár alatt történt.


A bizottság legutóbb részjelentést fogadott el a botrányt kirobbantó Élet és Irodalom-cikkel kapcsolatban. A dokumentum szerint a hetilap által felvonultatott iratok nagy valószínűséggel valódiak. Fontos azonban kiemelni, hogy a részjelentést akkor csak a testület szocialista tagjai szavazták meg, mivel az ülésre egyetlen fideszes delegált sem ment be, sőt, Herényi Károly MDF-es képviselő sem jelent meg a voksoláson.

A bizottság november 16-án Orbán Viktor meghallgatásával folytatja munkáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik