Belföld

Lemondatná a Fidesz is az alpolgármestert

Az MSZP és az SZDSZ dunakeszi városi képviselőcsoportja után kedden a Fidesz városi csoportja is közölte, hogy Szabó Tamás alpolgármesternek le kellene mondania, mivel beszédet mondott egy nyíltan kirekesztő eszméket valló szervezet rendezvényén.

A nagyobbik ellenzéki párt dunakeszi csoportja a leghatározottabban elítél minden rasszista, antiszemita és a nemzet bármely részét kirekesztő megnyilvánulást – olvasható a közleményben. Mint hozzáteszik, sajnálatosnak tartják, hogy az alpolgármester felelőtlen cselekedete rossz fényt vetett mind Dunakeszire, mind a város képviselő-testületére.

Szabó Tamás alpolgármester az MTI-nek nyilatkozva hétfőn elismerte, hogy felszólalt egy október 23-i rendezvényen, amelyen több szervezet között az akkor még legálisan működő Vér és Becsület Kulturális Egyesület is részt vett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyesületnek sohasem volt tagja.

A Vér és Becsületet október végén jogerős döntésével feloszlatta a Fővárosi Ítélőtábla, mivel az egyesület működése nem felelt meg a törvényben meghatározott feltételeknek; rendezvényeiken hungaristának, nemzetiszocialista irányultságúnak nevezték szervezetüket, és azokon mások méltóságát sértő, gyűlöletkeltésre alkalmas kijelentések hangzottak el.

Az MSZP és az SZDSZ dunakeszi frakciója hétfőn szólította fel közleményben lemondásra Szabó Tamást. A szocialisták képviselőcsoportja kedden újabb közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben örömmel fogadták a városi Fidesz-frakció elhatárolódását Szabó Tamástól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik