Belföld

Civilszervezetek a lobbitörvény ellen

Huszonkét civilszervezet nyílt levélben tiltakozott a lobbitörvény ellen, mert a javaslat szerint a nonprofit szervezetek nem képviselhetik érdekeiket úgy, mint a profit alapon működő társaságok.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által kezdeményezett nyílt levél aláírói arra hívják fel a kormány figyelmét, hogy a napokban az Országgyűlés elé kerülő lobbitörvény – szerintük – diszkriminálja a nonprofit szervezeteket. Ugyanis a profit alapon működő lobbiszervezeteknek számos jogosultságot biztosít az érdekérvényesítési munkában a törvényjavaslat, míg a köz érdekében fellépő társadalmi szervezeteket továbbra is megfosztják az általuk képviselt ügyek hatékony érdekképviseletétől.

A 2005. október 10-én benyújtott törvényjavaslat a profit alapon működő érdekérvényesítőknek lehetővé teszi, hogy közhatalmi döntést hozó testületek és személyek előtt kifejthessék álláspontjukat, illetve azokhoz eljuttathassák írásos anyagaikat, tanulmányaikat, kiadványaikat, továbbá hogy beléphessenek az érintett szerv helyiségeibe. Ugyanezek a jogok viszont nem illetik meg a nem profitorientált civilszervezeteket. A levélírók szerint így az is megtörténhet, hogy céljuk elérése érdekében fizetniük kell egy profit alapon működő lobbistának.

A huszonkét szervezet – köztük a Magyar Helsinki Bizottság, a MÚOSZ, a Parlagfűmentes Magyarországért vagy a Nőtárs Alapítvány – felhívja a kormányt, hogy orvosolja a törvényjavaslat ezen hiányosságát, és tegyen meg mindent azért, hogy a társadalmi szervezetek megkülönböztetés nélkül vehessenek részt a közügyek alakításában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik