Belföld

Nyolcvan közéleti személyiség Paks ellen

A paksi atomerőmű élettartamának 20 évvel való meghosszabbítása ellen tiltakozik az Energia Klub és a Védegylet 80 közéleti személyiség aláírásával ellátott fizetett hirdetése a hétfői Népszabadság hasábjain.

A két szervezet úgy véli, hogy a paksi élettartam-hosszabbítás nem csak energetikai, hanem egyúttal a jövő nemzedékek sorsát meghatározó társadalompolitikai és ökológiai kérdés is. Úgy vélik, lehetséges egy több lábon álló, legalább az uniós átlagot megközelítő arányban a megújuló energiaforrásokra támaszkodó, és kevésbé központosított, a helyi megoldásokra jobban építő energiapolitika.

A 2003-as üzemzavar következményeit még mindig nem sikerült felszámolni: a majd 4 tonna sérült fűtőelem kiemelésének módját és idejét homály fedi. Hangsúlyozzák: az országgyűléssel most elfogadtatni kívánt határozat kényszerpályára állítaná a magyar energetikát. Szerintük a jövő a megújuló energiaforrásoké, a több lábon álló, helyi energiaforrásokra épülő energiaellátás nemcsak olcsóbb, tisztább és rugalmasabb, hanem demokratikusabb is.

A dokumentumot írók, tudósok, művészek, jogi és gazdasági szakemberek írták alá, többek között Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász, Elek István közíró, Illés Zoltán egyetemi tanár, országgyűlési képviselő, Karátson Gábor festőművész, író, Ónodi Eszter színművész, Prokopp Dóra a Filmmúzeum igazgatója, Seszták Ágnes újságíró, Váncsa István újságíró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik