Belföld

Taps és tiltakozás Dunaújvárosban

Mintegy fél tucat tüntető transzparenseket emelt a magasba, a várakozók többsége pedig tapssal fogadta Dunaújvárosban Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert egy gazdasági fórumon.

Az esemény helyszínére, a Bartók Kamara Színház körüli területre az MSZP területfoglalási engedélyt kért. A kordonon kívül azonban ketten transzparenst tartottak a magasba “Munkahelyeket igen – de nem a gyermekeink egészsége árán”, illetve “Gázmotor, gumigyár, luxusbaloldal – mérgeztek bennünket” felirattal.

A tiltakozók a rendőrök udvarias kérésére összetekerték transzparenseiket, így a helyszínre érkező miniszterelnököt már csak néhány bekiabálás fogadta, amelyet végül elnyomott a többség tapsa.

Cserna Gábor, a Fidesz dunaújvárosi szervezetének vezetője nem tüntetést, „csak véleménynyilvánítást” szervezett a dél-koreai Hankook gumiabroncsgyárának Dunaújvárosba telepítésével kapcsolatban. A politikus korábban úgy nyilatkozott, hogy az új munkahelyek teremtésének örülnek, de attól tartanak, hogy az új gyár tovább szennyezi majd a város környezetét. Ezért azt javasolják, hogy a gyárat ne a tervezett helyen – az északi iparterületen -, hanem a város déli bejárójánál építsék fel. Ott ugyanis még vannak szabad földterületek és az a rész távol esik a lakókörnyezettől is.

Kóka János gazdasági miniszter magyar idő szerint hétfőre virradóra írt alá Szöulban szerződést a Hankook gumiabroncsgyára Dunaújvárosba telepítéséről. A 132 milliárd forint értékű beruházás a miniszter elmondása szerint több mint 1500 új munkahelyet teremt a városban.

Képünkön Tóth László fideszes parlamenti képviselő és Cserna Gábor, a Fidesz dunaújvárosi szervezetének vezetője egy, „Igen, szeretnénk új munkahelyet, de nem a gyermekeink egészsége árán” feliratú transzparenst tart Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter gazdasági fórumának helyszínén, a dunaújvárosi Bartók Kamara Színház előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik