Belföld

Orbán megerősítené a kamarákat és a civil szervezeteket

A pártvilágon kívüli közélet megerősítésének fontosságára hívta fel a figyelmet a Fidesz elnöke, amikor a gazdasági konzultációsorozat keretében ellátogatott a Magyar Építész Kamarához.

Meg kell szervezni a magyar közélet párton kívüli világát, ezért meg kell erősíteni a kamarákat és a civil szervezeteket – mondta Orbán Viktor. “Magyarországon az a probléma, hogy nem szerveztük meg a pártvilágon kívüli világot, a magyar közéletnek a párton kívüli világa nagyon satnya, alulfejlett, és ezért nem tud megnyilvánulni” – fogalmazott az ellenzéki párt elnöke, miután építészekkel folytatott megbeszélést a kamara budapesti központjában.

Orbán Viktor szerint a mindenkori építészet jel a politika szempontjából, a közösségek “terekben is kifejeződő” állapotáról adhat képet. A Fidesz elnöke elmondta: úgy látja, a polgári oldal megerősödésének, térnyerésének ott van alapja, ahol erősek a közösségek. Magyarországon a polgári oldal egy “közösségiesített”, “nem szélsőségesen individualizált”, a közösségi együttlétre terekkel is rendelkező berendezkedésben érdekelt – mondta.

A közösségi terekben nagyobb az előnyünk, ezért az egyházakkal és a nemzeti közösséget építő civil társadalmi erőkkel együtt erősödik a polgári oldal politikai háttere is – hívta fel a figyelmet. Orbán Viktor arra kérte az építészeket, hogy ha közösségük ki tud gondolni “egy olyan programot, ami a magyar építészszakma magyarországi befolyásának növeléséről, minőségi szempontokról, a piac megtartásról, külföldi piacok megszerzéséről szól”, akkor ebben biztosan partnerek tudnak lenni.

Közölte: várják azokat az igazgatásra, kamarai szabályozásra, vagy szakmai standardokra vonatkozó javaslatokat, amelyekről úgy gondolják, hogy meg kellene jeleníteni az állam működésében, és “érdemes belefoglalni egy kormányzásra készülő erő szakmai programjába”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik