Belföld

Hatmilliárd környezetvédelemre a Velencei-tónál

Az unió támogatásával, hatmilliárd forintból valósul meg hat Velencei-tó környéki település szennyvíztisztító rendszere 2006 novemberére. A beruházással 5600 ingatlan szennyvízelvezetését oldják meg, és jelentősen csökken a tó háttérszennyezése.

A munkálatok eredményeként az eddigi duplájára nő Gárdony, Kápolnásnyék, Velence, Nadap, Pázmánd, Sukoró és Velence központi szennyvíztisztítójának kapacitása, összesen 85 kilométernyi gravitációs csatornát, valamint 14 kilométernyi nyomóvezetéket fektetnek le, és csaknem 5600 ingatlant kötnek be a szennyvízcsatorna-rendszerbe.

Tekintettel arra, hogy a Velencei-tó környéke kiemelt jelentőségű természeti terület, amelynek megóvása országos érdek, a beruházás 95 százalékos támogatással valósul meg – mondta el Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter. A támogatás 70 százaléka az Európai Unió Környezetvédelmi Infrastruktúra Operatív Programja révén az uniótól származik, 25 százalékát a költségvetés biztosítja, öt százalékát pedig az érintett önkormányzatok finanszírozzák.

A beruházás környezetvédelmi szempontból nagy jelentőségű, megvalósításával csökken a Velencei-tó háttérszennyezése, sőt a tisztított szennyvíz sem terheli majd a tavat, az ugyanis a Dinnyés-Kajtor csatornába kerül, illetve a dinnyési Fertő természetvédelmi terület vízutánpótlását biztosítja – mondta a miniszter.

A 2015-ig kidolgozott nemzeti szennyvízelvezetési és tisztítási program eredményeként a lakásállomány 85 százaléka csatornázott lesz és valamennyi keletkezett szennyvizet megtisztítanak – közölte Persányi Miklós.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik