Belföld

Gyurcsány gazdaságilag távolodna az EU-tól

Amennyiben gyorsabban akarunk növekedni, mint az Európai Unió, nemcsak az EU gazdaságára szabad hagyatkoznunk – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Financial Times Deutschlandnak. A kormányfő szerint reális cél a közös valuta 2010-es bevezetése.

Az FTD szerint a magyar kormány országát gazdaságilag függetlenebbé akarja tenni a régi Európai Unió országaitól. “Amennyiben gyorsabban akarunk növekedni, mint az Európai Unió, nem csak az EU gazdaságára szabad hagyatkoznunk” – mondta a német gazdasági-pénzügyi szaklapnak Gyurcsány Ferenc. Magyarország elsősorban Oroszországgal, Kínával és Japánnal akarja mélyíteni kereskedelmi kapcsolatait – tette hozzá.

Az FTD szerint “Magyarország új stratégiája” mutatja, mennyire csalódottak az új EU-tagok a régi Európa gyenge gazdasági dinamikája miatt. Miközben a közép-európai országokban Németországot egyre ritkábban tekintik növekedési piacnak, a figyelem keleti irányba fordul. Németország ugyan még mindig messze Magyarország legnagyobb külkereskedelmi partnere, de a részarány egyre csökken. Az ázsiai országok beruházókként is fontosabbak lesznek, s példaként említi a dél-koreai Hankook vállalat magyarországi beruházását.

A német lap szerint Gyurcsány csalódott amiatt, hogy az EU-államokban hiányzik a készség gazdasági reformok végrehajtására.

Az FTD idézi a magyar kormány bírálóit is, akik attól tartanak, hogy Magyarország, miközben küzd a külföldi partnerekért, saját gazdaságának átalakítását elhanyagolja. A közigazgatási apparátus túlságosan nagynak számít, az egészségügyi rendszer betegeskedik, a beruházók arra panaszkodnak, hogy nem eleget invesztálnak az oktatásba – olvasható a lapban.


“Amennyiben tartjuk a négyszázalékos GDP-növekedést, képesek vagyunk az államháztartási deficitet évente több mint egy százalékkal csökkenteni” – mondta a lapnak a miniszterelnök, aki így reális célnak tatja az euró 2010-es hazai bevezetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik