Belföld

49 éve verték le a forradalmat

Pénteken országszerte megemlékezéseket tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulója alkalmából. A négy parlamenti párt politikusai közösen hajtanak fejet az áldozatok előtt.

Negyvenkilenc éve, 1956. november 4-én indított átfogó támadást a Szovjetunió Magyarország ellen, hogy vérbe fojtsa az október 23-án kezdődött forradalmat és szabadságharcot.

Mécs Imre kezdeményezésére közös megemlékezést tartanak az évfordulón, jóllehet magánemberként, négy parlamenti párt egy-egy képviselője: az SZDSZ-es honatyán kívül, Donáth László szocialista, Csapody Miklós MDF-es és Horváth János fideszes politikus a 301-es parcellánál hajt fejet az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatai előtt.

A budapesti, központi események sorában reggel, koszorúzási ünnepség lesz, katonai tiszteletadás mellett, a Rákoskeresztúri új köztemető 300-as, 301-es és 298-as parcellájánál. A közjogi méltóságok délelőtt virágokat helyeznek el a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 21-es parcellájában. Este Emlékezés a hősökre címmel koncertet rendeznek a Mátyás-templomban, szintén a közjogi méltóságok részvételével.

Az 56-os Magyarok Világtanácsa harangkongatással emlékezik a forradalom áldozataira délelőtt a Kossuth téren. Az MSZP a Rákoskeresztúri új köztemetőben tart reggel megemlékezést, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Hiller István pártelnök és Lendvai Ildikó frakcióvezető a 301-es parcellánál helyez el virágot.

A Szabadságharcosok Közalapítvány és az MDF megemlékezést tart a Kisfogház Emlékhelyen, az eseményen részt vesz Dávid Ibolya MDF-elnök, beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök. A Fidesz kulturális tagozatának rendezésében a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tartanak megemlékezést. A MIÉP XV. kerületi szervezete a Kossuth utcai lakótelep katolikus kistemplománál emlékezik a hősökre és az ártatlan áldozatokra.

Vidéken ünnepi megemlékezést tartanak egyebek mellett Debrecenben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Zalaegerszegen és Dombóváron. Veszprémben Brusznyai-emlékülést rendeznek, Székesfehérvárott kerekasztal-beszélgetés lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik