Belföld

Körözöttek szabadlábon

Adatelírásra gyanakszik és vizsgálódik az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) körözési osztályának vezetője egy napilapban megjelent írással kapcsolatosan. Ma hivatalosan 38 ezer ember áll körözés alatt Magyarországon.

A Népszabadság csütörtökön megjelent cikke szerint bürokratikus hiányosságok miatt hatályos elfogatóparancsok ellenére is több ezren vannak szabadlábon Magyarországon. A napilap szerzője a Legfőbb Ügyészségre hivatkozva azt írja: tavaly december végéig 41 047 embernek kellett volna megkezdenie jogerős szabadságvesztését, 8310-en mégis szabadlábon vannak.

Csak adatelírásról van szó

Az ORFK körözési osztályának vezetője, Szőgyényi Zoltán elmondta, hogy évente valóban 10-15 százalékban fordult elő adateltérés, amelynek javítására magyar állampolgárok esetében órákon belül sor került. Jövő év második felében azonban elkészül el a rendőrség új körözési információs rendszere, aminek „alappillére lesz” a hatékonyabb ellenőrzési funkció, így már az adatrögzítés során kiszűrhető a hiba. „Az utóbbi években azonban évente egyszer általános felülvizsgálatot tart az ORFK, így kisebb lett az adatrögzítésből eredő hibalehetőség” – mondta Szőgyényi Zoltán az MTI-nek. Ugyanakkor véleménye szerint valótlan a lap azon megállapítása, amely szerint több száz elítéltnek a neve az érvényes bírói elfogatóparancs ellenére sem szerepel a rendőrség körözési listáján. Az ORFK körözési osztályának vezetője elmondta: 2-3 hónapon belül lezárul a folyamatban lévő idei felülvizsgálat, ami után pontosabban meg tudják határozni a főleg adatelírási hibákból következő adateltérések valós okát.

Körözési toplisták

Az ORFK sajtóosztályának tájékoztatása szerint jelenleg körülbelül 38 ezer főt köröznek Magyarországon. Mint a FigyelőNet megtudta, nálunk is egyre népszerűbbek a különböző szempontok alapján összeállított úgynevezett „Top 10-es listák”. Ezekre sajátos szempontrendszer alapján lehet felkerülni. Jelenleg a legkeresettebb bűnelkövetők listáját egy emberöléssel gyanúsított kínai pár, illetve a veszprémi postás gyilkosa vezeti. Ez utóbbi tettes kézre kerítésére a rendőrség hatmillió forintos vérdíjat tűzött ki. Ez a legmagasabb összeg jelenleg, amelyet nyomravezető kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik