Belföld

A rendőrség megbízhatóbb a politikusoknál

A magyar állampolgárok a rendőrségben és az önkormányzatokban bíznak leginkább, a legkevésbé a politikusok bírják választóik bizalmát – derül ki egy, az állampolgárok demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalmát vizsgáló felmérésből.

A közvélemény-kutatást a Közösségfejlesztők Egyesülete és a Magyar Művelődési Intézet Közösségfejlesztési Osztálya szeptember 19-e és 25-e között készítette, a Közösségi kezdeményezéseket támogató hálózat tagjainak közreműködésével. Az országos vizsgálat keretében szúrópróba alapján mintegy 4.500 embert kérdeztek meg arról, mennyire bíznak meg a demokratikus intézményrendszer különféle szereplőiben.

A legtöbben, a válaszadók 49 százaléka “nagyon”, illetve “eléggé” bízik a rendőrségben, míg az önkormányzati intézményekről a válaszadók 42 százaléka vélekedett pozitívan. Harmadik helyen áll a magyar igazságszolgáltatás, amely az emberek 38 százalékának élvezi a bizalmát. A megkérdezettek mindössze 9 százaléka nyilatkozott pozitívan politikusainkról, és a magyar parlamentbe is csak 15 százalékuk veti bizalmát.

A válaszok alapján a megkérdezettek valamivel több, mint egyharmada “valamilyen mértékben” hisz abban, hogy befolyásolhatja a lakóhelyét érintő döntéseket, 60 százalékuk viszont egyértelmű nemmel válaszolt.

A felmérés emellett az állampolgári aktivitás megnyilvánulásait is vizsgálta, a válaszok alapján az elmúlt egy év során legtöbben, a megkérdezettek 30 százaléka nyilvános gyűléseken vett részt, petíciókat 25 százalékuk írt alá, tüntetésen és tiltakozó megmozdulásokon pedig 10 százalékuk jelent meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik